Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Χάλκινο τελικά το 5ο μετάλλιο των Μάντη - Καγιαλή (φωτο & βίντεο)


Το πέμπτο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κατέκτησαν οι ιστιοπλόοι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, κατακτώντας την τρίτη θέση στα 470.



Στη medal race οι Έλληνες ιστιοπλόοι τερμάτισαν στην 10η θέση της ιστιοδρομίας, μία θέση πίσω από τους Αυστραλούς, Μπέλχερ-Ράιαν και βέβαια αρκετά πιο πίσω από τους Κροάτες Φάντελα-Μάρενιτς με αποτέλεσμα να κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο.
Οι Μάντης – Καγιαλής τελείωσαν το Ολυμπιακό τουρνουά με 58 βαθμούς ποινής, την ώρα που οι «χρυσοί» Κροάτες είχαν 43β.π., ενώ οι 2οι Αυστραλοί ναι μεν συγκέντρωσαν με 58 β.π., αλλά είχαν καλύτερo πλασάρσιμα στη medal race έναντι του ελληνικού πληρώματος με αποτέλεσμα να πάρουν το αργυρό μετάλλιο.
Μάντης – Καγιαλής: 8 χρόνια παλεύουμε για αυτή την επιτυχία – ΒΙΝΤΕΟ
Στις πρώτες δηλώσεις μετά τη medal race και το χάλκινο μετάλλιο, ο Παύλος Καγιαλής είπε ότι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, ενώ ο Παναγιώτης Μάντης, ανέφερε πως είναι περήφανοι για τη διάκριση στους Αγώνες, καθώς όπως τόνισε, έχουν παλέψει πολλά χρόνια για την κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου.
«Οκτώ χρόνια παλεύουμε στα κύματα ως δίδυμο», δήλωσε ο Παναγιώτης Μάντης για να συμπληρώσει ο συνοδοιπόρος του πως «ο επιμένων νικά».
«Ήταν η δικαίωση μίας δουλειάς που είχε κόπο, αλλά και προγραμματισμό» σημείωσαν και οι δύο.
«Είμαστε χαρούμενοι, πετύχαμε τον στόχο μας. Ο στόχος μας ήταν το μετάλλιο. Το πετύχαμε και αυτό και συνεχίζουμε δυνατά για το μέλλον. Οκτώ χρόνια είμαστε σαν δίδυμο και παλεύουμε», δήλωσαν στη μικτή ζώνη οι Ολυμπιονίκες Παύλος Καγιαλής και Παναγιώτης Μάντης
«Πριν από οκτώ χρόνια, πριν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο ήμασταν αντίπαλοι και παλεύαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα, σύνολο παλεύουμε δώδεκα χρόνια για να βρεθούμε εδώ. Είναι πάρα πολλά τα χρόνια. Συγκίνηση, αδρεναλίνη, αλλά ο επιμένων νικά», ανέφεραν οι Παύλος Καγιαλής και Παναγιώτης Μάντης.
«Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας. Η τακτική μας ήταν για να πάρουμε το χρυσό. Είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να φτάσουμε τους Κροάτες και επικεντρωθήκαμε στους Αυστραλούς. Παλέψαμε όσο μπορούσαμε. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μην ξεχνάμε ότι ο Αυστραλός είναι χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και πέντε φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής. Όταν είχαμε χάσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου είχαμε πει ότι θα σταματούσαμε. Δεν το κάναμε όμως. Είχαμε πεισμώσει», πρόσθεσε ο Παύλος Καγιαλής.
Ο Παναγιώτης Μάντης συμπλήρωσε: «Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. Είμαστε περήφανοι. Έχουμε λείψει πολύ από τα σπίτια μας. Οι δικοί μας άνθρωποι το ξέρουν αυτό. Βρεθήκαμε να διεκδικούμε το ασημένιο και το παλέψαμε μέχρι την τελευταία σημαδούρα, όπου δεν τα καταφέραμε. Στόχος μας ήταν το μετάλλιο. Τα τελευταία χρόνια αφήσαμε αγώνες για να είμαστε εδώ. Είχαμε κάνει δεύτερο σπίτι μας το Ρίο για να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Είμαστε αγαπημένοι και πάμε τη βάρκα μας μπροστά».
Δείτε το απόσπασμα από την ΕΡΤ

Αυτό είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, και το οποίο πανηγύρισαν στο Ρίο οι «χάλκινοι» Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, με την ολοκλήρωση της medal race στα 470 Ανδρών.
H ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).
Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο.
Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς.
Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν... πανιά για το Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014.
Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο.
Ωστόσο, μετά την εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη. 
Το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο πρόσθεσε το πέμπτο μετάλλιο στην τροπαιοθήκη της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, είχε την εξής διαδρομή μέχρι την medal race και την «αναρρίχηση» τους στο τρίτο σκαλί του βάθρου (σ.σ. «έσβησαν» την 13η θέση της 5ης ιστιοδρομίας):
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ
Η ιστιοπλοΐα μπήκε στη ζωή του Παναγιώτη Μάντη στην ηλικία των 8 ετών, με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο των Τζιτζιφιών Καλλιθέας να τον βάζει για πρώτη φορά σε σκάφος, στην κατηγορία των μικρών, όπου κατάφερε να κερδίσει πολλά μετάλλια.
Το 1994 πήρε μεταγραφή στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιώς και μετά την κατηγορία των Optimist ασχολήθηκε με τα 420, με τα οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας.
Το 2001 άρχισε να ασχολείται με την Ολυμπιακή κατηγορία των 470, με τα οποία χάραξε... γραμμή για μία σπουδαία καριέρα πλούσια σε διακρίσεις μέχρι τη σημερινή κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.
Είχε προηγηθεί βέβαια η τρίτη θέση που είχε καταλάβει μαζί με τον Παύλο Καγιαλή στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2013 και 2014. 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.: 30/9/1981, ΑΘΗΝΑ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.70 και 63κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ι.Ο. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΠΠ Ν.Α. 2001 - 2002 (470), 5ος ΕΠ Ν.Α. 2002 (470), 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ
Το ταλέντο του Παύλου Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα έγινε διακριτό στην ηλικία των 7 ετών, όταν και έκανε τα πρώτα του βήματα στο ιστιοπλοϊκό όμιλο του Πόρτο Καρρά στην κατηγορία των Optimist.
Γρήγορα ενσωματώθηκε στην Εθνική Ομάδα και συγκεκριμένα στα 12 του χρόνια, έχοντας προχωρήσει στις κατηγορίες των 420 και 470 με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Θεσσαλονίκης.
Οι διακρίσεις ήρθαν γρήγορα και συγκεκριμένα στην κατηγορία των 470 Νέων Ανδρών, ενώ το 2003 μεταπήδησε στην Αθήνα για να έχει πιο έντονες προπονήσεις.
Σήμερα ανήκει στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Βουλιαγμένης, έχοντας πανηγυρίσει με τον Μάντη τις τρίτες θέσεις στα Παγκόσμια του 2013 και 2014 και φυσικά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Ρίο. 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14/7/84, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.84 και 74κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ν.Ο. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΕΦΑΑ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΕΠ 2010, 2ος ΕΠ 2015, 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: