Η αυξημένη διεθνής παραγωγή, η δραστική μείωση της ζήτησης στην Τουρκία και η έντονη διολίσθηση της λίρας έναντι του ευρώ επαυξάνουν τα προϋπάρχοντα προβλήματα των ελληνικών ομίλων. Κλίμα σκεπτικισμού επικρατεί στις τράπεζες.
Με το… αριστερό ξεκινάει το 2017 για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς οι ελληνικοί όμιλοι πέρα από τα προβλήματα του παρελθόντος που αντιμετωπίζουν, καλούνται να δράσουν σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών και οξυνόμενου ανταγωνισμού από την Τουρκία.
Νηρέας και Σελόντα έχουν περάσει εδώ και μια διετία κάτω από τον μετοχικό έλεγχο των τραπεζών, προκειμένου να ολοκληρώσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης και να πουληθούν σε τρίτους επενδυτές εντός του 2017.
Ωστόσο η νέα χρονιά κάθε άλλο παρά ευνοϊκά φαίνεται πως ξεκινάει. Η τιμή της τσιπούρας για παράδειγμα είναι μειωμένη κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το λαβράκι μπορεί μεν να έχει «κρατήσει», ωστόσο οι περισσότεροι βλέπουν πως αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη.
Γενικότερα, κατά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αυξήσει κατά πολύ την παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού, παίρνοντας την πρωτιά από την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με την ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ):
* Από τη μια πλευρά, η ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού από το μέγιστο του 2008 (144.000 τόνοι) υποχώρησε το 2010 στις 120.000 τόνους, έκλεισε το 2015 στις 110.000 τόνους και εκτιμάται πως το 2016 κυμάνθηκε μεταξύ των 100.000 και των 105.000 τόνων και
* Από τη μια πλευρά, η ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού από το μέγιστο του 2008 (144.000 τόνοι) υποχώρησε το 2010 στις 120.000 τόνους, έκλεισε το 2015 στις 110.000 τόνους και εκτιμάται πως το 2016 κυμάνθηκε μεταξύ των 100.000 και των 105.000 τόνων και
* από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία να τριπλασιάσει την παραγωγή της, η οποία εκτιμάται ότι κυμάνθηκε το 2016 γύρω στις 130.000 τόνους (25%-30% πάνω από την ελληνική), ή διαφορετικά να αυξηθεί κατά 4% σε σχέση με το 2015.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, μέσα στο 2016, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προχώρησαν σε ακόμη μεγαλύτερες καλλιέργειες ιχθυδίων, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως το 2017 θα «πέσουν» στην ευρωπαϊκή αγορά ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες τσιπούρας και λαβρακιού, γεγονός που θα επηρεάσει πιθανότατα και τις τιμές τους.
Πέραν αυτών ωστόσο, υπάρχει και ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας για τον κλάδο, που σχετίζεται με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ειδικότερα, η σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών στην Τουρκία έχει «ισοπεδώσει» την τουριστική κίνηση, γεγονός που μείωσε δραστικά και την εγχώρια ζήτηση στον κλάδο. Και αυτό γιατί οι τουρίστες αποτελούσαν πολύ μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα λοιπόν με παράγοντες της αγοράς, είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες τόνους τους όγκους των τουρκικών εξαγωγών, οι οποίες μάλιστα θα έχουν ως πρόσθετο όπλο και την πολύ χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία της τοπικής λίρας σε σύγκριση με το ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο παρά ευχάριστα ακούγονται στις ελληνικές τράπεζες, αφού μέσα στους επόμενους μήνες θα βγάλουν προς πώληση τους δύο μεγάλους ιχθυοκαλλιεργητικούς ομίλους, είτε ξεχωριστά, είτε από κοινού.
Έτσι, οι ελληνικοί όμιλοι που ήδη υστερούσαν των τουρκικών στο κομμάτι του κόστους και επιχειρούσαν κατά τα τελευταία χρόνια να καλύψουν το κενό, θα πρέπει να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επιπλέον, ίσως οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τους στόχους για τα προσδοκώμενα τιμήματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τους δύο ομίλους από το εξωτερικό, με Αμερικανούς και Τούρκους να έχουν ήδη εκδηλώσει (λεκτικά τουλάχιστον) αυτό το ενδιαφέρον.
Στέφανος Kοτζαμάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου