Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Στους δρόμους αύριο οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας


Σε αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς πλησιάζοντας η 23η Ιανουαρίου, όλοι ετοιμάζονται για τα «χαρακώματα» και έχουν ήδη ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Πανελλαδική Επιτροπή μπλόκων, ώστε να συντονιστούν με τις αποφάσεις της.
Σαν πρώτο βήμα οι αγρότες του νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ενώ από αύριο Δευτέρα ξεκινούν οι πρώτες κινητοποιήσεις που αποτελούν προπομπό των μαζικών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν και μελετούν οι αγρότες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Την Δευτέρα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Θέρμου, Καινουρίου και Παναιτωλίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο στις 11 το πρωί. 
Την ίδια μέρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου – Βόνιτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας έχουν προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς στη Βόνιτσα.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης
Ο Σπύρος Κοτοπούλης

Όπως επισημαίνει στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης εξετάζεται η πραγματοποίηση μπλόκου την Τετάρτη ή την Πέμπτη στην περιοχή, ανάλογα βέβαια με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. 
Βέβαια, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, αγρότες της περιοχής του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Κατοχή για να προετοιμαστούν ενόψει των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτοπούλη, τα μέτρα που βγάζουν και φέτος τους αγρότες στους δρόμους είναι τα εξής: «ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022. 
Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια),ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο. 
Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής. 
Η επιβολή πρόσθετου τέλους – το ονομάζουν «περιβαλλοντικό» – στο νερό άρδευσης και ύδρευσης. Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν. 
Διεκδικούμε άμεσα να γίνουν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων βδομάδων, απαιτώντας αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών».
Επίσης, ο κ. Κοτοπούλης σημείωσε πως: «στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των πόλεων, με την άποψη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν λόγο να γίνουν, αφού δήθεν η κυβέρνηση δίνει λύσεις».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: