Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

«Κομμένη» η Ελλάδα σε πολλά σημεία από τα μπλόκα των αγροτών


Τα τρακτέρ βγήκαν στις εθνικές οδούς και οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του με μπλόκα σε όλη τη χώρα!

Δείτε αναλυτικά τι συμβαίνει απ΄ άκρου εις άκρον στην Ελλάδα:

Θεσσαλονίκη
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, με την Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας να παραμένει κλειστή. Μπλόκο στα Μάλγαρα το Σάββατο.
Από τη Δευτέρα και στη Δυτική Μακεδονία. Κλειστή παραμένει και η Ιονία Οδός, ενώ οι αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν τον καθημερινό αποκλεισμό της νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου.

Από χθες το μεσημέρι της Πέμπτης αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων έφτασαν στην Νίκαια όπου έκλεισαν επ’ αόριστον την Εθνική Οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Αθήνα, από το 329 έως το 351 χιλιόμετρο.

Σε σταδιακούς αποκλεισμούς δρόμων προχωρούν και οι αγρότες στην Πελοπόννησο, ενώ σε κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προχωρούν και οι αγρότες της Κρήτης. Στάση αναμονής τηρούν για την ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στόχος ο Προμαχώνας


Νωρίτερα την Παρασκευή άνοιξε και πάλι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, που είχαν κλείσει νωρίς το μεσημέρι για ένα δίωρο, για τρίτη κατά σειρά ημέρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Έξω από τον Λευκώνα έχουν φτάσει σήμερα επιπλέον τρακτέρ.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις μας εμποδίζουν να πάμε στον Προμαχώνα και για τρίτη ημέρα σήμερα τους ενημερώσαμε για την πρόθεσή μας ειρηνικά και χωρίς να δημιουργούμε ευτράπελα», τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου. Επισήμανε δε ότι τα όρια της ανοχής των διαμαρτυρομένων φτάνουν στο τέλος τους και κατέληξε: «Έχουμε εναλλακτικά σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε. Το σίγουρο είναι ότι εμείς θα φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα».

Μπλόκο στα Μάλγαρα το Σάββατο

Το Σάββατο το πρωί (11:00) θα στηθεί το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Σε Ημαθία και υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά πιθανόν το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα.

Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας Ζοοtechnia που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.

Από τη Δευτέρα και στη Δυτική Μακεδονία


Το Σάββατο, στις 19.30, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων για τις επόμενες ημέρες με τα μπλόκα να αναμένεται να στηθούν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Κλειστή και η Ιονία Οδός

Επ' αόριστον παραμένει κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα. Ακόμη, οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, ύστερα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, ενώ στην Ηλεία οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με δίωρο αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών-Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας, από τις 11:00 έως τις 13:00. Σε πρώτη φάση το κλείσιμο του δρόμου θα γίνεται ανά δύο ημέρες.

Κλείνει καθημερινά η Πατρών - Κορίνθου 

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, ενώ αντίθετα οι αγρότες της Αιγιάλειας θα συνεχίσουν τον καθημερινό αποκλεισμό της νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου.

Κινητοποίηση στα Χανιά


Παράσταση διαμαρτυρίας, για μία ώρα, πραγματοποίησαν την Παρασκευή αγρότες του νομού Χανίων, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας και του κτηνοτροφικού συλλόγου, στην είσοδο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

Εναλλακτικές διαδρομές για τους οδηγούς

Με ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ενημερώνει ότι για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στον κόμβο Νίκαιας του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, των φορτηγών και των λεωφορείων, στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] μέχρι τη διασταύρωση Κιλελέρ [Χ/Θ 329+400].

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

- Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].

-Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [ Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Τι λέει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) οφειλών κάτω από 5.000 οι οποίες είναι απαιτητές από 360.000 μικρομεσαίους αγρότες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

  • Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
  • Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
  • Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της εκτός από όσα αντιπαλεύουμε προσθέτει και νέα προβλήματα και φυσικά ένα ακόμη επίκαιρο και ώριμο αίτημα στο πλαίσι πάλης μας :

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ. Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: