Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Στην εισαγγελέα διαφθοράς για την υπόθεση Novartis κατέθεσε ο Μάριος Σαλμάς


Η κατάθεσή του θεωρείται σημαντική καθώς ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας το 2012 , ήταν ο πρώτος που παρήγγειλε εσωτερικό έλεγχο για μη διαφανείς διαδικασίες στη φαρμακευτική εταιρεία.

Κατάθεση στην εισαγγελία Διαφθοράς έδωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλθξη για την υπόθεση της Novartis.

Η κατάθεση του κ. Σαλμά θεωρείται σημαντική καθώς ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας επι Νέας Δημοκρατίας το 2012 , ήταν ο πρώτος που παρήγγειλε εσωτερικό έλεγχο για μη διαφανείς διαδικασίες στη φαρμακευτική εταιρεία.

Η αρχική εντολή του τότε υπουργού ήταν να ερευνηθεί η υπόθεση εντός 90 ημερών ωστόσο υποβλήθηκε πόρισμα μόλις 8 σελίδων μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Πράγματι τον Ιανουάριο του 2013 υποβλήθηκε νέο πόρισμα το οποίο , όμως, φέρεται να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

Σε δήλωσή του ο κ. Σαλμάς ανέφερε τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας, ακολουθώντας το πρόγραμμα της Κυβέρνησής μας, έλαβα μέτρα μεγάλης περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, από 4 δις ευρώ το 2011 στα 2,3 δισ. ευρώ το 2013. ΄

Οι αποφάσεις αυτές περιόρισαν δραστικά τα κέρδη πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Novartis. Με δική μου πρωτοβουλία ενημέρωσα την κυρία Ράικου για να την διευκολύνω με την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου στην έρευνα που διεξάγει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: