Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Επιστολή-βόμβα του ΕΟΠΥΥ για κρυφό φέσι 2,25 δισ. ευρώ από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ


Βόμβα μεγατόνων που μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και τη νομιμότητα επιβολής της εισφοράς ασθένειας 6% στις συντάξεις και 6,95% σε ασφαλισμένους και εργοδότες, αποκαλύπτεται σε επιστολή-σοκ του ΕΟΠΥΥ προς τα ταμεία και τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, στην οποία αναφέρεται ότι οι φορείς ασφάλισης χρωστούν 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές ασθένειας στο τέλος του 2016, καθώς αντί να κατευθύνονται για τη βελτίωση των παροχών υγείας, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν μετατραπεί σε κρυφό δάνειο για να πληρώνονται οι συντάξεις.

Η επιστολή

Την επιστολή-ντοκουμέντο με ημερομηνία 16/12/2016 εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. 

Σε αυτή, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4334 ούτε ο νόμος 4336 του 2015, που προβλέπουν ότι αποτελούν έσοδο του ΕΟΠΥΥ η εισφορά ασθένειας 6% στις επικουρικές συντάξεις και η αύξηση της εισφοράς κατά 2% (από 4% σε 6%) για τις κύριες συντάξεις.

Δεν εφαρμόζονται ούτε οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που προβλέπουν την απόδοση των εισφορών «σε λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ άμεσα και ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους από τους υπόχρεους των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες και ασφαλισμένους», με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να χρωστούν τα Ταμεία 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές που θα έπρεπε να πάνε ουσιαστικά για τη βελτίωση των παροχών υγείας.

Το νέο χαράτσι μάλιστα στην εισφορά ασθένειας, 6,95% που θα διπλοπληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, τίθεται εν αμφιβόλω, αφενός γιατί πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως με μπλοκάκι, θα αναγκαστούν να το πληρώσουν ξανά, παρότι το έχουν καταβάλει και ως μισθωτοί, και αφετέρου διότι ουδείς μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι με το 6,95% που θα δώσουν δεν θα γίνει το ίδιο που γίνεται με τις εισφορές ασθένειας στις συντάξεις, ότι δηλαδή αντί να ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι με καλύτερες υπηρεσίες υγείας, να τους πάρουν τα χρήματά τους για να κλείσουν τις τρύπες στις συντάξεις του ΕΦΚΑ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: