Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η ομιλία του προέδρου του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας Γ. Καραμητσόπουλου στο 32 ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου


Αγαπητοί συνάδελφοι
Το 32ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου συμπίπτει περίπου με τη συμπλήρωση δυο χρόνων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δυο χρόνια που σημαδεύτηκαν από την τραγική διάψευση των ελπίδων και των προσδοκιών ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας ότι κάτι θα άλλαζε στη ζωή του προς το καλύτερο.


Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό αλλά με την εφαρμογή του τρίτου και πιο βάρβαρου μνημονίου ήταν δυστυχώς δυο χρόνια συνέχισης της ίδιας πολιτικής των σκληρών και βάναυσων μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που ξεκίνησαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Τα αποτελέσματα αυτής της ακραία νεοφιλελεύθερης και καθαρά ταξικής πολιτικής, που συνεχίζεται για έβδομη χρονιά, την βιώνουν οι εργαζόμενοι πια στο πετσί τους καθώς γκρεμίζει ότι είχε μείνει όρθιο μέχρι σήμερα:
  • στα εργασιακά δικαιώματα
  • στους μισθούς και στις συντάξεις
  • στο εισόδημα των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών
  • στο αγροτικό εισόδημα
  • στα δημόσια κοινωνικά αγαθά (παιδεία-υγεία-κοινωνική ασφάλιση-νερό κλπ)
  • στην δημόσια περιουσία που ξεπουλιέται έναντι πινακίου φακής
  • στην ιδιωτική περιουσία των φτωχών οικογενειών που υφαρπάζεται μέσω των πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας
Απέναντι σ’ αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα που βιώνουμε καθημερινά είναι ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.
Για αυτό απαιτείται τα συνδικάτα εργαζομένων, που στέκονται απέναντι σε παραγοντισμούς και κυβερνητικό συνδικαλισμό, καθώς και άλλες τοπικές κοινωνικές και αυτοδιοικητικές συλλογικότητες αλλά και όλοι όσοι πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη κατεύθυνση συγκρότησης ενός κέντρου αγώνα που θα εκφράσει όλες τις ταξικές, αγωνιστικές και προοδευτικές δυνάμεις ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Είναι βέβαιο ότι αυτό αποτελεί και απαίτηση της κοινωνίας. Γιατί για τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος παρά ο αποφασιστικός, ενωτικός και ανυποχώρητος αγώνας που πρέπει να ξεκινήσει από κάθε χώρο δουλειάς, από κάθε γειτονιά.
Είναι ο αγώνας για να διασφαλίσουμε αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της χώρας μας, από όπου κι αν προέρχονται, όπως είναι το δικαίωμα στη στέγη, την ενέργεια, το νερό, την υγεία, την παιδεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά και φυσικά είναι ο αγώνας για την οριστική απαλλαγή από την κοινωνική βαρβαρότητα και από αυτούς που μας την επιβάλλουν δηλαδή την κυβέρνηση μαζί με όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, την Ε.Ε. και το κεφάλαιο.
Θα ήθελα λοιπόν από το βήμα του 32ου συνεδρίου του Ε.Κ.Α. εκ μέρους του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας να απευθύνω κάλεσμα ενότητας και αγώνα προς όλα τα συνδικάτα εργαζομένων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα αλλά και κάθε εργαζόμενο, συνταξιούχο, επαγγελματία, αγρότη, άνεργο να στηρίξουν και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Πιστεύω ότι η εμπειρία της προηγουμένης χρονιάς που υπήρξε πολύ καλή συνεργασία του Ε.Κ.Α. και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας καθώς και άλλων φορέων της περιοχής μας με τη συμμετοχή μας σε κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις πρέπει να είναι ο οδηγός μας και για το μέλλον.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο σας. Ελπίζω να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: