Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι! (φωτο)

Με αφορμή το σημερινό ντέρμπι ΠΑΟ - ΑΕΚ

Η ...χρονομηχανή του novasports.gr κάνει μια μεγάλη βουτιά στο παρελθόν, γυρίζει 92 χρόνια πίσω και σας παρουσιάζει το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι!

Με τη βοήθεια σπάνιων ντοκουμέντων της εποχής, “μεταφερόμαστε” στον Γενάρη του 1925, όταν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βρέθηκαν για “παρθενική” φορά αντίπαλοι σε επίσημη διοργάνωση.

Έτσι άρχισαν όλα...

Ιανουάριος 1925... Η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Στη δύσκολη περίοδο του Μεσοπολέμου, το ποδόσφαιρο αρχίζει να αποκτά δημοτικότητα στα λαϊκά στρώματα και να κεντρίζει τα βλέμματα των Ελλήνων φιλάθλων. 

Ο Παναθηναϊκός είχε γίνει ήδη μια σημαντική δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις, η – λίγων μηνών – ΑΕΚ είχε κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυση της. 

Το πρώτο... ραντεβού Πράσινων και Κιτρινόμαυρων έγινε σε παιχνίδι για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος Αθηνών και ο συντάκτης της “Αθλητικής Επιθεώρησης” είχε προβλέψει ότι η “μάχη” τίτλου θα παιζόταν ανάμεσα στους δύο μονομάχους. 

" Δεν διστάζομεν δε από τούδε όπως και απ' αρχής της περιόδου να είπωμεν ότι ο Παναθηναϊκός και η Ένωσις της Κωνσταντινουπόλεως είναι αι ομάδες εκείναι, αίτινες θα αμφισβητήσωσι την τελικήν νίκης, εκτός εάν η κλήρωσις κατά τους ημιτελικούς έφερεν αυτάς και πάλιν αντιμετώπους, οπότε πάλι μια εκ των δύο τούτων ομάδων ήτις θα ήτο ή πρωταθλήτρια Αθηνών, θα συνηντάτο προς την ομάδα των Αρμενίων κατά τη γνώμη μας", έγραφε τον Γενάρη του 1925. 

Το δημοσίευμα του μοναδικού αθλητικού έντυπου της εποχής, περιέγραφε και το αγωνιστικό προφίλ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και σας παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

“ Η ομάς του Παναθηναϊκού, Ατρόμητου, Αθηναϊκού και Αρμενίων και όλαι αι λοιπαί μικρότεραι , προτιμώσι το υψηλό παιχνίδι, όπερ έχει μεν το προτέρημα να είνε ταχύ και να απαιτή ολιγωτέραν τέχνην, όσον αφορά τον χειρισμόν της σφαίρας, αλλ' έχει και το μειονέκτημα να καθιστά το παιγνίδι ορμητικόν πολύ, περισσότερον βαρύ, και κατά συνέπειαν με περισσότερα faouls.

Τουναντίον αι ομάδες του Απόλλωνος και της Κωνσταντινουπόλεως και ιδίως τα forwards αυτών προτιμώσιν ή μάλλον προσπαθώσι να παίξωσι το χαμηλό παιγνίδι, όπερ είναι ομαλώτερον με ολιγώτερα faouls και ωραιότερον κατά συνέπειαν, αλλ' είνε όμως αργό, τότε δε μόνον αποτελεσματικό, όταν παίζεται από ομάδας ομοιογενείς και με παίκτας τελείας συνοχής, μεγάλης πείρας και ικανότητος.

Όσον αφορά την τακτικήν, όλαι αι ομάδες πλην του Απόλλωνος, της Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως και του Παναθηναϊκού, δεν έδειξαν ότι προσπαθούσι να παίζωσι με μίαν οιανδήποτε τακτικήν”, ανέφερε η “Αθλητική Επιθεώρηση” στην “αυγή” του 1925, ενώ έδινε μέσω του έντυπου και ... αγωνιστικές συμβουλές στην ΑΕΚ! 

“ Ιδιαίτερος δια την ομάδα της Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, θα συνιστώμεν να έχη υπ' όψει της ότι το ερασιτεχνικό παιγνίδι των passes με χωρίς ορμήν, το επιστημονικό εν άλλαις λέξεσιν δεν είναι πάντοτε και αποτελεσματικό. Χρειάζεται ιδίως όσον αφορά τα forwards μια ορμή αναλόγως προς την ορμήν ην έχει η γραμμή των halfs της.

Το παιγνίδι το οποίον μας παρουσίασαν τα forwards της προϋποθέτει μεγάλας και πολλάς προπονήσεις τας οποίας δέον να επιδιώξωσιν, άλλως επιβάλλεται αν όχι αλλαγή, τουλάχιστον μια τροποποίησις εις το παιγνίδι των, το οποίο πρέπει να ενέχη κάποιαν ορμήν και ταχύτητα”, ήταν η παρατήρηση του συντάκτη της “Αθλητικής Επιθεώρησης” για το παιχνίδι του Δικέφαλου.

Κρίθηκε στα ...πέναλτι

Ντέρμπι λοιπόν από την ...αρχή! Στις 6 Γενάρη του 1925 συναντήθηκαν για πρώτη φορά Παναθηναϊκός και ΑΕΚ σε επίσημο παιχνίδι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Νικήτρια η ομάδα του Τριφυλλιού με 2-0, ενώ μεγάλος πρωταγωνιστής του “παρθενικού” αθηναϊκού ντέρμπι ήταν ο Σωτήρης Ασπρογέρακας, ο οποίος σημείωσε και τα δύο τέρματα της ομάδας του στο 17' και το 26' με εκτελέσεις πέναλτι (σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής)! 

Το παιχνίδι συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου, όμως το ποδόσφαιρο ως “λαϊκό άθλημα” δεν είχε καταφέρει να κερδίσει και την ...εκτίμηση των ελληνικών εφημερίδων. Ελάχιστα ήταν τα δημοσιεύματα εκείνη την εποχή για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και η πληρέστερη περιγραφή του πρώτου αθηναϊκού ντέρμπι βρέθηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Κάπου ανάμεσα σε αγγελίες, ειδοποιητήρια και αναγγελίες θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών έργων... 

Το novasports.gr σας παρουσιάζει ένα μέρος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος για το πρώτο παιχνίδι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, στο οποίο γίνεται λόγος για αγώνα μεγάλου ενδιαφέροντος και παρουσία πολυάριθμων θεατών στο γήπεδο. 

Στο κείμενο υπάρχει ιδιαίτερα αναφορά στον ...ευσυνείδητο διαιτητή Καμπουρόπουλο, στον  “υπέροχο” αμυντικό Απόστολο Νικολαΐδη, στον “αριστοτέχνη” τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Λεωνίδα Καλογερόπουλο και στον γκολκίπερ της ΑΕΚ, Νικόλαο Κίτσο, ο οποίος ήταν “αρκετά καλός”, αλλά δέχθηκε και τις ...παρατηρήσεις του συντάκτη, γιατί δεν απέκρουσε τα πέναλτι του Ασπρογέρακα! 

Το κείμενο από τον “Ελεύθερο Τύπο” της 8ης Ιανουαρίου 1925 για το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι:

“Εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού Συλλόγου εις άλλος αγών μεγάλου ενδιαφέροντος ελάμβανε χώραν δια το πρωτάθλημα Αθηνών ον πολυάριθμοι θαμώνες του ποδοσφαίρου παρηκολούθησαν.

Συνηγωνίσθησαν αι ομάδες της Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως και Παναθηναϊκού με διαιτητήν τον κ. Α. Καμπουρόπουλον όστις εξετέλεσε τα χρέη του μετ' αρκετής ευσυνειδησίας.

Ο αγών ήτο ορμητικώτατος και αρκετού ενδιαφέροντος αμφοτέρων των ομάδων καταβαλουσών κάθε δυνατήν προσπάθειαν χάριν της νίκης.

Ο τερματοφύλαξ του Παναθηναϊκού κ. Καλογερόπουλος ανεδείχθη αριστοτέχνης και μετά μεγάλης ευκινησίας, απεσόβησεν βέβαια τέρματα. Επίσης ο Α. Νικολαΐδης εις των οπισθοφυλάκων της ομάδος του Παναθηναϊκού υπήρξεν υπέροχος εις το στήριγμα της ομάδος.

Ο τερματοφύλαξ της Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, κ . Κίτσος υπήρξεν αρκετά καλός, αλλά οφείλομεν να του συστήσωμεν περισσοτέραν προπόνησιν και ψυχραιμίαν. Τα δύο ελεύθερα λακτίσματα (πέναλτι) δεν ήσαν και τόσο δύσκολα και εν τούτοις επέρασαν τα τέρματα άνευ της ελάχιστης αντιστάσεως. Τα λακτίσματα ταύτα είνε κατά 9/10 βέβαια τέρματα και θα έπρεπε να δίδεται μεγαλητέρα προσοχή υπό των παικτών δια να μην προκαλούνται. Και ιδού αμέσως η ομάδας του Παναθηναϊκού ανεδείχθη νικήτρια επιτυχούσα 2 τέρματα με πέναλτι έναντι μηδενός.

Εάν τα δύο ταύτα σφάλματα δεν εγείνοντο προς της περιοχής του τέρματος, τα πράγματα θα ήσαν κατά πολύ διαφορετικά ".

Λίγους μήνες αργότερα, οι δύο τους συναντήθηκαν ξανά στον τελικό του Πρωταθλήματος Αθηνών – όπως είχε προβλέψει και η “Αθλητική Επιθεώρηση” - με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί 1-0 της ΑΕΚ με γκολ του Απόστολου Νικολαΐδη στο 58', κατακτώντας τον τίτλο.

http://www.novasports.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: