Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ιταλία: Χιονοστιβάδα "έλιωσε" ξενοδοχείο - Φόβοι για 30 νεκρούς (φωτο & βίντεο)


- Έβγαλαν τον πρώτο νεκρό από το ξενοδοχείο Rigopiano που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα μετά το ντόμινο σεισμών στην Ιταλία
- Φόβοι πως και οι 30 άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν δεν θα βγουν ζωντανοί
- Με φτυάρια προσπαθούν οι διασώστες να απομακρύνουν το χιόνι για να μπουν στο ξενοδοχείο
- Συγκλονιστικές οι εικόνες από την περιοχή και από τις επιχειρήσεις διάσωσης


Ο Εγκέλαδος βυθίζει ξανά στο πένθος την Ιταλία. Νέος τόπος τραγωδίας, λίγους μήνες μετά την ισοπέδωση ολόκληρων χωριών από τους σεισμούς του Αυγούστου με τους σχεδόν 300 νεκρούς, το ξενοδοχείο Rigopiano, στους πρόποδες τους όρους Γκράν Σάσσο, έξω από την Πεσκάρα.

Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας: χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις καταπλάκωσε ένα μικρό ξενοδοχείο. Το έλιωσε, το έθαψε κάτω από το χιόνι. Μαζί και τους 30 ανθρώπους που βρίσκονταν τη μοιραία ώρα στο κτίριο.

Το πρωί της Πέμπτης (19.01.2017) ανασύρθηκε ο πρώτος νεκρός. «Οι άνδρες και οι γυναίκες μας εργάζονται με ηρωϊκό τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο. Με φτυάρια στα χέρια, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων, προσπαθούν εναγωνίως να μπουν μέσα στο ξενοδοχείο για να αναζητήσουν επιζώντες. Όμως οι φόβοι εκφράζονται δημόσια: μπορεί κανείς να μην έχει επιζήσει!

"Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο ξενοδοχείο" μετέδωσαν, νωρίτερα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Το τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 μετέδωσε ότι ένας αριθμός νεκρών βρέθηκε μέσα στο ξενοδοχείο Rigopiano, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa επικαλείται τον Αντόνιο Κροτσέτα, τον επικεφαλής μιας ομάδας διάσωσης που έφτασε στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον οποίο "υπάρχουν πολλοί νεκροί" χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Το Reuters μετέδωσε αρχικά ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να φθάνει τους 30, ενώ σύμφωνα με το AFP περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

«Βοήθεια, θα πεθάνουμε από το κρύο» έγραψε σε μήνυμα ένας από τους εγκλωβισμένους. «Βλέπουμε φως αλλά δεν ακούμε φωνές» δηλώνουν οι άνδρες των σωστικών συνεργείων.
Δυο άνθρωποι, που τη στιγμή που έπεσε η χιονοστιβάδα βρίσκονταν έξω και μπήκαν σε αυτοκίνητο, κατάφεραν να σωθούν. Μέσα στο ξενοδοχείο εκείνη την ώρα υπήρχαν τουλάχιστον 20 με 30 άνθρωποι. Οι αναφορές είναι πως στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 22 πελάτες και επτά υπάλληλοι.
Στις 04:00 τα ξημερώματα
Είναι τέτοια η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες μέρες την κεντρική Ιταλία, που εξαιτίας του χιονιού, που φτάνει σε ύψος δυο μέτρων (!) και των αποκλεισμένων δρόμων, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να φτάσουν στο ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή Φαρίντολα που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκράν Σάσσο, μετά τις 04:00 τα ξημερώματα. Ο δρόμος ήταν κλειστός όχι μόνο λόγω του χιονιού αλλά και εξαιτίας των πεσμένων δέντρων και κάποια από τα αυτοκίνητα των διασωστών σταμάτησαν σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο!
«Σώσαμε δυο ανθρώπους, εκείνους που έστειλαν το μήνυμα για βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί τραυματισμένοι αλλά δεν ξέρουμε πόσοι αγνοούνται και αν υπάρχουν νεκροί. Όλο το κτίριο έχει καταπλακωθεί από τη χιονοστιβάδα, τόσο που έχει μετακινηθεί 10 μέτρα» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο έπαρχος της Πεσκάρα, Antonio Di Marco.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες, δύο συνεργεία ορειβατικής διάσωσης, έξι ασθενοφόρα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, corriere.itlastampa.itrepubblica.it,newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: