Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ο ανασχηματισμός "κλείδωσε" για αύριο - Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν για ν' αλλάξει ο Μανωλιός - Οργή Μαξίμου για Κατρούγκαλο


- Θεωρείται σίγουρα εκτός κυβέρνησης ο Πάνος Σκουρλέτης μετά τα δύο χτυπήματα με Ελληνικό Χρυσό και ΔΕΗ
- Ο Γιώργος Κατρούγκαλος φαίνεται πως αλλάζει υπουργείο μετά τον χειρισμό του στο θέμα των συντάξεων
- Ο κ. Τζανακόπουλος φαίνεται πως αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου,
- Η Όλγα Γεροβασίλη θα αναλάβει άλλο υπουργείο με επικρατέστερο το υπουργείο Εσωτερικών


Σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα με τους καυγάδες για τις τηλεοπτικές άδειες και την κοινωνία να βράζει με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην σέρνει άλλο την υπόθεση του ανασχηματισμού, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κλείδωσε για την Παρασκευή.

Ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, αφού δημιουργούνται και νέα υπουργεία, αλλά και πολλά μετονομάζονται και θα δείξει τις προθέσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης ο ανασχηματισμός αναμένεται να απαντήσει και στο ερώτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την κυβέρνηση μετά και τα πολλά χτυπήματα κατά του Μαξίμου είτε με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είτε με την απόφαση του για την επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

Αλλαγή θα υπάρξει και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Χρέη φαίνεται πως θα αναλάβει ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου το πρωθυπουργού, κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος θα πάρει τη θέση της Όλγας Γεροβασίλη. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες η κα Γεροβασίλη δεν αναμένεται να μείνει εκτός κυβέρνησης με επικρατέστερο σενάριο να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το πρόσωπο των τελευταίων ημερών με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, ο Νίκος Παππάς φαίνεται πως δύσκολα θα παραμείνει στο ίδιο υπουργείο. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αναλάβει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά θα έχει στην αρμοδιότητά του και όλα τα media.

Οργή Μαξίμου για Κατρούγκαλο

Αβέβαιο θεωρείται και το μέλλον του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, αφού στο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός για τους χειρισμούς του υπουργού στο θέμα των συντάξεων που στην κυβέρνηση θεωρούν πως έπληξε την εικόνα της. Ο ίδιος δήλωσε πάντως πως είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για όπου εκείνος νομίζει πως θα ήταν χρήσιμος.

Μετά την αποκάλυψη  πως το Μέγαρο Μαξίμου βράζει κυριολεκτικά από τους χειρισμούς του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου στο θέμα των συνταξιούχων, ο ίδιος απάντησε σε όλα τα σενάρια και τις φημολογίες για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Οι εικόνες με τους συνταξιούχους να καίνε τις επιστολές που τους έστειλε ο υπουργός Εργασίας, σε ζωντανή σύνδεση, θεωρείται ότι έχουν κάνει μεγάλο κακό στην κυβέρνηση και στην εικόνα της. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, με τις 12 μειώσεις συντάξεων που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαμε δει τέτοιες εικόνες κι αυτό γιατί ο νυν υπουργός Εργασίας υποτίμησε τον αντίκτυπο που θα είχαν οι χειρισμοί του στο θέμα αυτό.

Ο τρόπος με τον οποίο επελέγη να γίνουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις προφανώς αποδείχθηκε λάθος αλλά και οι συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις του υπουργού Εργασίας ήταν ένα επικοινωνιακό Βατερλώ για την κυβέρνηση. Έτσι, για πρώτη φορά ακούγεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος μπορεί στον επόμενο ανασχηματισμό να είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον Real Fm δήλωσε πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει μεγαλύτερη εποπτεία από εκείνον και μπορεί να υπηρετήσει την κυβέρνηση από όπου ο πρωθυπουργός νομίζει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Σημείωσε επιπλέον πως δεν έχει βάλει κανέναν όρο στον πρωθυπουργό και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Ό,τι μου έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα, να φύγω από την Ευρωβουλή και να πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών και να πάω στο υπουργείο Εργασίας, έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό. Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη".

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι το γεγονός πως δήλωσε υπερήφανος για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό παρά το γεγονός πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες συνταξιούχους.

Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως γνωρίζει πως δεν δίνει η κυβέρνηση υψηλές συντάξεις, αλλά χαμηλές, διευκρινίζοντας όμως πως αυτές αντέχει η οικονομία.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: