Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ευθύμιος Λέκκας: Κανένας κίνδυνος για μεγάλο σεισμό στην Αιτωλοακαρνανία

Τι είπε για τα ρήγματα της περιοχής και την ασφάλεια των κτιρίων

Με αφορμή την παρουσία του στο Αγρίνιο στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εθελοντισμό στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας
(διαβάζετε στην ανάρτηση Αγρίνιο: 25χρονια εθελοντισμού στην Πυροσβεστική) ο διακεκριμένος Έλληνας Καθηγητής Γεωλογίας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας παραχώρησε αποκαλυπτική συνέντευξη στη «Σ» στην οποία μίλησε για τα ρήγματα της Αιτωλοακαρνανίας σε συνάρτηση με τους σεισμούς, τόσο των Ιωαννίνων, όσο και του Ιονίου, για τα κτίρια της περιοχής και την κατάσταση που βρίσκονται, το θέμα τοποθέτησης ή όχι σεισμογράφων στο νομό, καθώς και για πιθανό πρόβλημα που μπορεί να καταγραφεί εντός του «πλαισίου» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ιονίου και Ιωαννίνων.

Ο κ. Λέκκας επί δεκαετίες έχει την αποκλειστική ενασχόληση με τα ρήγματα της Αιτωλοακαρνανίας και έχει χαρτογραφήσει όλο το νομό, με αποτέλεσμα να επισημαίνει πως: «παρακολουθούμε εδώ και χρόνια τα ρήγματα της Αιτωλοακαρνανίας.

Φυσικά και τώρα και από τα δεδομένα που έχουμε, θεωρώ πως δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Από κει και πέρα δεν γνωρίζουμε τα πάντα. Υπάρχουν θέματα που ερευνούμε και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πούμε πότε ένα ρήγμα φτάνει στο μέγιστο ποσό της ενέργειας που συσσωρεύει, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση αυτή την στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία δεν βλέπουμε κάτι το οποίο να μας ανησυχεί. Η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει απολύτως καμία σεισμική σύνδεση με τα Γιάννενα και τα Ιόνια Νησιά, διότι ανήκουν σε διαφορετικά μικροσυστήματα».

Ο καθηγητής Γεωλογίας σχετικά με το ρήγμα της Τριχωνίδας, του Οζερού και του Αντιρρίου, αλλά και με το γεγονός ότι τα ρήγματα της Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να «δίνουν» σπάνια σεισμούς, αλλά μεγάλους σημείωσε ότι: «είναι ρήγματα που υπάρχουν και είναι χαρτογραφημένα, απλώς δεν γνωρίζουμε πότε και αν ενεργοποιηθούν, αλλά την στιγμή αυτή δεν υπάρχει κανένα απολύτως δεδομένο που να μας ανησυχεί και επαναλαμβάνω πως δεν έχουν σύνδεση τα ρήγματα της Αιτωλοακαρνανίας με τα Ιωάννινα ή με το Ιόνιο, λόγω των διαφορετικών μικροσυστημάτων».

Τα κτίρια ανέκαθεν αποτελούν ένα ξεχωριστό και άκρως βασικό στοιχείο στους σεισμούς. Σχετικά με τα κτίρια του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Λέκκας τόνισε πως: «τα κτίρια στο νομό έχουν δομηθεί με βάση τις νέες αντισεισμικές προδιαγραφές σε όλα πλέον τα οικιστικά κέντρα του νομού, συνεπώς, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Για τον παλιό οικιστικό ιστό υπάρχει διαφοροποίηση. Το βασικότερο είναι η συντήρηση που έχει κάνει ο καθένας στο σπίτι του, οι παρεμβάσεις και αν φυσικά το έχει εγκαταλελειμμένο. Συνεπώς, σχετικά με τα κτίρια η εικόνα είναι μικτή».

Σχετικά με τους σεισμογράφους στην Αιτωλοακαρνανία ο κ. Λέκκας τόνισε ότι: «είναι ήδη εγκατεστημένοι, δεν θέλουμε πια άλλους, ούτε άλλα πολύ συγκριμένα όργανα που παρακολουθούν τη σεισμικότητα. Διαθέτουμε 300 όργανα σε όλη την Ελλάδα και το σύστημά μας είναι πλήρες.

Βέβαια, έχουμε πρόβλημα με τη συντήρηση τους, αλλά στην Αιτωλοακαρνανία δεν χρειάζεται άλλο όργανο. Ωστόσο, αν υπάρξει κάποια ιδιαίτερη ανάγκη υπάρχει και το φορητό δίκτυο, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι, ούτε υπάρχουν ενδείξεις πως θα προκύψει κάποια ανάγκη άμεσα για περεταίρω μελέτη».

Σε ότι αφορά τους σεισμούς σε Ιωάννινα και Ιόνιο και το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι στο ενδιάμεσο, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως: «δεν συνδέονται, διότι είναι σε πολύ μακρινή απόσταση. Τα Γιάννενα δεν μπορούν να επηρεάσουν ούτε την Άρτα και φυσικά ούτε την Αιτωλοακαρνανία. Είναι αρκετά μακριά, ενώ δεν υπάρχει μετάθεση δραστηριότητας όπως όλοι μας είδαμε».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, αναφορικά με τις δηλώσεις του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα σε διάστημα ενός έτους, υποστήριξε ότι: «είναι πάγια αρχή μου να μην σχολιάζω δηλώσεις συναδέλφων. Ότι προκύπτει μεταξύ μας είναι καθαρά επιστημονικό θέμα, το οποίο συζητάμε σε άλλους χώρους. Αυτό το κάνω όχι για άλλο λόγο, απλά γιατί πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις για θέματα δύσκολα κατανοήσιμα στον κόσμο που ο καθένας δίνει την δική του ερμηνεία, μέσα από την οποία μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, η οποίες ενδεχομένως λάβουν έκταση, χωρίς επί της ουσίας να συντρέχει λόγος».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: