Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Σε υγροποιημένη μορφή το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο - Επέκταση έως το 2023 (ηχητικό)

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

Σε υγροποιημένη μορφή θα φθάνει το φυσικό αέριο, από την νησίδα Ρεβυθούσα (στον κόλπο των Μεγάρων) στο Αγρίνιο, θα αποθηκεύεται (σε χώρους που ακόμη δεν έχουν οριοθετηθεί) και μέσω δικτύου θα διανέμεται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης!

Η παραπάνω είδηση, προκύπτει από τη συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή, στον Σωκράτη Τσόμπο και στην εκπομπή «Προσώπων… Έργα» του «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8».
Ο κ. Αϊβαλής, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν (επίσπευση εργασιών) για την έλευση του φυσικού αερίου στο Αγρίνιο, την Πάτρα και τον Πύργο (χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας) ώστε η χρήση του, να γίνει πραγματικότητα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με  στοιχεία, η εξοικονόμηση για μια πολυκατοικία δέκα διαμερισμάτων, σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, φθάνει στα 3000 ευρώ ή 37 % (με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου που ίσχυαν κατά τη χειμερινή περίοδο 2016 – 2017).
Ταυτόχρονα σχεδιάζεται  να στηριχθούν οικονομικά οι οικογένειες εκείνες και οι κοινωνικές δομές (πχ σχολεία, γηροκομεία κλπ) που θα θελήσουν να συνδεθούν με τα δίκτυα αερίου, αλλά δεν έχουν την οικονομική ικανότητα να το κάνουν.
Κατά την περίοδο των κατασκευών, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, μηχανικών, εργατοτεχνιτών, χειριστών, ανειδίκευτων εργατών, υπαλλήλων γραφείου, θερμοϋδραυλικών, συντηρητών καυστήρων, ενώ ξεχασμένες τεχνικές ειδικότητες, όπως οι συγκολλητές πολυαιθυλενίου, θα αναβιώσουν.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη από τη ΔΕΔΑ για το που πρέπει να μπουν ως βρόγχος (διακλαδώσεις) σε κάθε πόλη οι σωληνώσεις, με τι διατομές θα περάσουν οι αγωγοί κ.α. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση κάτι το οποίο θα ολοκληρωθεί καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα καλυφθεί το έλλειμμά χρηματοδότης από την Περιφέρεια κι ευελπιστούμε από την κεντρική εξουσία.
Μέσα στο 2018 να λυθούν τα τελευταία τεχνικά ζητήματα και τα θέματα χωροθέτησης των δεξαμενών του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σε αυτό τον σχεδιασμό θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι Δήμοι. Εμείς τους θέλουμε όλους. Προφανώς θα τους έχουμε όλους, τηρώντας πρώτα απ’ όλα την ασφάλεια των πολιτών και την ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση που πρέπει να υπάρχει», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος κ. Αϊβαλής.
Ο κ. Αϊβαλής, τόνισε ακόμη, ότι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν άμεσα μεγαλύτερη εμπλοκή στην όλη προσπάθεια, να θέσουν τα «θέλω» και τις προτεραιότητές τους ώστε ο σχεδιασμός να γίνει από κοινού. «Εμείς όπως και στο τρένο έτσι και κάθε φορά θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να καλούμε τους πάντες στο τραπέζι. Αν δεν έρχεται κάποιος είναι πρόβλημά του, εάν όμως είναι πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να του αναλογεί και η αντίστοιχη ευθύνη».
Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: