Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό στο Βόρειο Σινά: Τουλάχιστον 235 νεκροί και 109 τραυματίες από την έκρηξη στο τέμενος (φωτο & βίντεο)

Drones του στρατού σκότωσαν 15 από τους δράστες

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και 20 παιδιά - Όσοι δεν πέθαναν από την έκρηξη και βγήκαν έξω, «γαζώθηκαν» από τους δράστες - Τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρόεδρος Αλ-Σίσι - Συλλυπητήρια και καταδίκες από Πούτιν, Τραμπ, Τσαβούσογλου

Έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής σε τέμενος στην Αίγυπτο.


Συγκεκριμένα, η έκρηξη ταρακούνησε το βόρειο Σινά και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και ακόμη περισσότερους τραυματίες. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε πριν λίγο ότι οι νεκροί είναι 235 και οι τραυματίες πάνω από 109, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ανάμεσα στους νεκρούς προσκυνητές είναι και 20 παιδιά.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες, από το μακελειό στο τέμενος όσοι δεν σκοτώθηκαν  από την έκρηξη και βγήκαν έξω, δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο μέσα σε τέσσερα τζιπ. 

Κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με Αιγύπτιο δημοσιογράφο, κάποιοι από τους ενόπλους φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και μπήκαν μέσα στο τέμενος όπου και τα ενεργοποίησαν. 



Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, μαχητές επιτέθηκαν με όπλα και ενεργοποίησαν εκρηκτικά, στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από πρωτεύουσα του Βορείου Σινά, αλ-Αρίς, την ώρα που οι πιστοί έκαναν την προκαθορισμένη προσευχή της Παρασκευής.



Το τζαμί ανήκει στο τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές (και τους τζιχαντιστές) ως αποστάτες επειδή αγαπούν τους αγίους και τα ιερά, καθώς έχουν επιρροές και από το χριστιανισμό. 


Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, που γιορτάζονται από μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με το Σούφι σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο Al-Masry Al-Youm στο σημείο έσπευσαν πάνω από 30 ασθενοφόρα για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες και συνεχίζουν μέχρι αυτή τη μαραθώνια προσπάθεια.


Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, έχει απαγορευθεί η είσοδος σε δημοσιογράφους στην περιοχή του Βορείου Σινά. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, Khaled Megahed, έκανε αρχικά λόγο για πάνω από 150 νεκρούς ή τραυματίες και όπως φαίνεται οι φόβοι του και η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκαν.



Το γραφείο του Αιγύπτιου Προέδρου, κήρυξε τριήμερο πένθος, σύμφωνα με το Shorouk News. Οι κρατικές τηλεοπτικές εκπομπές αναφέρουν ότι πέντε ένοπλοι συμμετείχαν στην επίθεση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στείλει συλλυπητήρια στον Αλ-Σίσι, περιγράφοντας την επίθεση της Παρασκευής ως σκληρή και κυνική. «Η δολοφονία αμάχων κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής θητείας εντυπωσιάζει με τη σκληρότητα και τον κυνισμό της και πάλι πεπεισμένη ότι η έννοια της ανθρώπινης ηθικής είναι απολύτως ξένη προς τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεγράφημα συλλυπητηρίων. Συλλυπητήρια επίσης έστειλε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με τουίτ του, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε:
«Τρομερή και δειλή τρομοκρατική επίθεση σε αθώους και ανυπεράσπιστους προσκυνητές στην Αίγυπτο. Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί την τρομοκρατία, πρέπει να τους νικήσουμε στρατιωτικά και να υπονομεύσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία που σχηματίζει τη βάση της ύπαρξής τους»





Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου μάχονται μια εκτεταμμένη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, στο βόρειο Σινά, όπου μαχητές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι μαχητές έχουν θέσει, κυρίως, στο στόχαστρο των επιθέσεών τους, τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά έχουν επίσης προσπαθήσει να επεκταθούν πέραν της χερσονήσου, πλήττοντας χριστιανικές εκκλησίες και προσκυνητές.



Για ανείπωτη τραγωδία στο Σινά κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter και δηλώνει συγκλονισμένος, ενώ, παράλληλα, εκφράζει αλληλεγγύη στον αιγυπτιακό λάο.
 
«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά που προκάλεσαν οι αμετανόητοι τρομοκράτες. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού», αναφέρει ο πρωθυπουργός.



Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΞ:

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ειδεχθή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο τέμενος αλ Ράουνταχ, πλησίον της πόλης Ελ Αρίς, στην επαρχία του Βορείου Σινά, καθώς και την ανησυχία μας για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
 
Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον φίλο αιγυπτιακό λαό, καθώς τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων. Διαβεβαιώνουμε, γι ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακλόνητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου αυτές απειλούνται».



Δείτε βίντεο:Μακελειό στην Αίγυπτο - Τουλάχιστον 200 νεκροί


http://www.protothema.gr/

Drones του στρατού σκότωσαν 15 από τους δράστες του Σινά

Ο βομβαρδισμός έγινε σε έρημο, κοντά στην περιοχή του μακελειού και όπως δημοσιεύει το Sputnik σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ένοπλοι από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση.

Άμεση δράση φαίνεται πως έλαβαν τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του αιγυπτιακού στρατού, λίγες ώρες μετά το αδιανόητο μακελειό στο τέμενος αλ-Ράοτυνταχ, των Σούφι, στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου.

Όπως δημοσιεύει το Sky News Arabia, αλλά και πηγές μέσα από το στρατό drones, του αιγυπτιακού στρατού, εντόπισαν δύο από τα τζιπ 4x4, που έλαβαν μέρος στην επίθεση δυτικά της πόλης Αρίς και τα βομβάρδισαν.

Ο βομβαρδισμός έγινε σε έρημο, κοντά στην περιοχή Αλ-Ρίσα, δίπλα στο χωριό Ράουντα, που θεωρείται «λημέρι» εξτρεμιστών και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ένοπλοι από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση.

Αυτό έρχεται σε κόντρα με τη δημοσίευση, που έγινε πριν από λίγη ώρα από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, που μικλούσε για μόλις πέντε δράστες.

Το τζαμί ανήκει στο τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές (και τους τζιχαντιστές) ως αποστάτες επειδή αγαπούν τους αγίους και τα ιερά, καθώς έχουν επιρροές και από το χριστιανισμό.

Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, που γιορτάζονται από μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με το Σούφι σε όλη τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, έχει απαγορευθεί η είσοδος σε δημοσιογράφους στην περιοχή του Βορείου Σινά.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: