Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Ο κυκλώνας Ζήνωνας δοκιμάζει τη Δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες (βίντεο)


Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προκαλεί στο πέρασμά του ο κυκλώνας Ζήνωνας που βρίσκεται στα ανοιχτά του Ιονίου.Σύμφωνα με το meteo.gr το βαρομετρικό χαμηλό «Ζήνων» που
έχει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετωπικών επιφανειών, θερμό πυρήνα, ορατό «μάτι» στο κέντρο και θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά του, δημιουργήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Βόρειο Ιόνιο.

Την Παρασκευή παρέμεινε στο Ιόνιο και το Σάββατο αναμένεται να κινηθεί προς την νοτιοδυτική Ελλάδα επηρεάζοντας μόνο τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές με ισχυρούς ανέμους εντάσεως 8-9 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Πως γεννήθηκε ο κυκλώνας Ζήνωνας:


Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Από το βράδυ της Παρασκευής δεύτερο κύμα κακοκαιρίας έρχεται για να πλήξει τα νησιά του Ιονίου με τον Μεσογειακό Κυκλώνα (Medicane) να χτυπάει με θυελλώδεις ανέμους και έντονη βροχόπτωση. Επίσης, οι περιοχές που θα πληγούν είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία, η Αχαϊα και η Μεσσηνία.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι και έπειτα θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους ίδιας έντασης. Σημειώνεται ότι από το απόγευμα οι άνεμοι στο Νότιο Ιόνιο θα πνέουν από συνεχώς μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τοπικά 8 μποφόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: