Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Οι δυο Αιτωλοακαρνάνες που σκοτώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου


Μετά από έρευνα του iAitoloakarnania.gr εντοπίστηκαν μια ανήλικη και ένας συνταξιούχος από την Αιτωλοακαρνανία που συμπεριλαμβάνονται στην αιματηρή λίστα των νεκρών της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και με την εισβολή του τανκ στην κεντρική πύλη στους δρόμους της Αθήνας επικράτησε πανικός με τους χουντικούς να τιμωρούν στο διάβα τους όποιον έκριναν ύποπτο.

Μάλιστα, πολλοί δεν δίστασαν με το χέρι στη σκανδάλη, κάνοντας περιπολίες στο ταραγμένο κέντρο της πρωτεύουσας να στερήσουν την ζωή σε περαστικούς ή ανυποψίαστους ανθρώπους που βρέθηκαν στο λάθος σημείο την λάθος ώρα.

Από αυτούς ήταν δυο άνθρωποι με ρίζες από την Αιτωλοακαρνανία, πρόκειται για την 17χρονη Βασιλική Μπεκιάρη και τον 59χρονο Αλέξανδρο Παπαθανασίου που έφυγαν πρόωρα εκείνο το αιματηρό βράδυ.

Βασιλική Μπεκιάρη 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.

Η δολοφονία της Βασιλικής Μπεκιάρη συγκλόνισε το πανελλήνιο καθώς ήταν ανήλικη και μόλις σε ηλικία 17 ετών. Η Βασιλική είχε έρθει στην Αθήνα με τους γονείς της από την Αμφιλοχία οι οποίοι ήρθαν να βρουν δουλειά. Ωστόσο η τύχη, αλλά και οι δολοφονικές διαθέσεις των χουντικών της επιφύλασσαν ένα μοιραίο τέλος.

Το σπίτι της οικογένειας Μπεκιάρη ήταν στο Νέο Κόσμο κοντά στις φυλακές ανηλίκων. Η οικογένεια, συγγενείς, γείτονες και φίλοι ανεβαίνουν στην ταράτσα του σπιτιού καθώς έχει ξεσπάσει αναταραχή στης φυλακές και σπεύδουν να δουν τι συμβαίνει. Ωστόσο ξαφνικά όλοι πάγωσαν όταν είδαν την 17χρονη Βασιλική να σωριάζεται…

Ο αδελφός της Θωμάς Μπεκιάρης λέει σε συνέντευξη του στον Ταχυδρόμο το 2003 «είχε κτυπηθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού της. Την πήγαμε στον Ευαγγελισμό. Τρεις ώρες αργότερα μας είπαν ότι πέθανε. Δεν μας έδωσαν τη σφαίρα».

Ηταν 12:00 το μεσημέρι, στις 17/11/1973, όταν η Βασιλική Μπεκιάρη που βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της επί της οδού Μεταγένους 8 στο Νέο Κόσμο, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά προερχόμενα είτε από περίπολο είτε από τη φρουρά του γειτονικού αναμορφωτηρίου.

Ο θρήνος στην οικογένεια μεγάλος. Έχασαν την κόρη τους τόσο ξαφνικά και τόσο άδικα. Και δεν έφτανε ο πόνος για την απώλεια της 17χρονης, οι ίδιοι έγιναν στόχος του καθεστώτος, αφού εκείνες τις μέρες τα περιπολικά γύριζαν στην περιοχή και τους παρακολουθούσαν. Ωστόσο όπως είχε πει ο αδελφός της κανείς δεν πήγε να τους μιλήσει, να τους εξηγήσει γιατί δολοφονήθηκε η Βασιλική Μπεκιάρη.
Αλέξανδρος Παπαθανασίου 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ’ Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Μια βόλτα με τις ανήλικες κόρες του, του στοίχισε τη ζωή. Ο συνταξιούχος εφοριακός και σε ηλικία 59 ετών, με καταγωγή από το Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας, “έφυγε” μπροστά στα μάτια των κοριτσιών του σε ηλικία 59 ετών μετά από πυρά αστυνομικών και παθαίνοντας συγκοπή.

Το γεγονός ότι η δολοφονία του σημειώθηκε το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου, αποδεικνύει ότι κατά τις επόμενες ώρες της εξέγερσης οι χουντικοί εκτελούσαν εν ψυχρώ όποιους περπατούσαν πλησίον της Πατησίων και του Πολυτεχνείου. Σημειώθηκαν αρκετές τέτοιες δολοφονίες τριγύρω από την συγκεκριμένη οδό μετά το ξημέρωμα της εξέγερσης.
https://iaitoloakarnania.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: