Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΥΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ: Ο εργολάβος που έπαιρνε... διά βίου το λογιστήριο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης

Ο υπουργός Παιδείας, χθες, απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τόσο το πόρισμα των Ελεγκτών όσο και τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος που του έχουν κοινοποιηθεί

Συντάκτης: Αννα Ανδριτσάκη
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). 
Ο υπουργός Παιδείας, χθες, απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τόσο το πόρισμα των Ελεγκτών όσο και τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος που του έχουν κοινοποιηθεί, για τις δικές τους ενέργειες, ενώ έδωσε εντολή στον γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Αγγελόπουλο να διενεργήσει τον προβλεπόμενο εκ του νόμου διοικητικό έλεγχο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Η «Εφ.Συν.», συνεχίζοντας την έρευνα γύρω από αυτή την πολυσύνθετη υπόθεση, προχωρά σε νέες αποκαλύψεις για τη διαδρομή που έχει διανύσει η πολλαπλώς καταγγελλόμενη διαπλοκή προσώπων, αρμοδιοτήτων και έργων ύψους εκατομμυρίων ευρώ, επί πολλά χρόνια, από το προγενέστερο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) το οποίο με τη σειρά του αποτελούσε συνέχεια του βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος Πρόνοιας της Φρειδερίκης -με αμύθητη περιουσία- και το οποίο μετεξελίχθηκε σε ΙΝΕΔΙΒΙΜ το 2011, απορροφώντας το αμαρτωλό Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και το ΙΔΕΚΕ.
Πριν από τον τελευταίο έλεγχο από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είχαν διενεργηθεί κι άλλοι έλεγχοι στο Ιδρυμα, τουλάχιστον από το 2015 οπότε και ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος έλεγχος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 από το ίδιο το υπουργείο με εντολή του πρώην υπουργού κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, ακολούθησε νέος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ ήδη είχαν προηγηθεί δύο έλεγχοι από το Σώμα Ελεγκτών, ένας για τον διαγωνισμό ανάθεσης των λογιστικών υπηρεσιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε εταιρεία που εδώ και 10 χρόνια εμφανίζεται ως διαχρονικός ανάδοχος του Ιδρύματος και ένας για τη Φοιτητική Εστία Πάτρας. Τέλος, αναμένεται ένας ακόμα από το ίδιο Σώμα Ελεγκτών με αντικείμενο την εσωτερική λειτουργία και διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Στην προσπάθεια αποτύπωσης της κατάστασης, όπως ξεκίνησε και όπως εξελίσσεται, άρχισε να καταγράφεται μία ιστορία με φίδια, δράκους, απειλές, εκβιασμούς, μηνύσεις, συκοφαντικές δυσφημήσεις, δίκες, εισαγγελικές έρευνες, υπόγειες συγκρούσεις και τέτοια διαπλοκή που, κατά τους γνωρίζοντες, ανταποκρίνεται με άνεση σ’ ένα ελληνικό House of Cards!
Το καλοκαίρι του 2015 με εντολή του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη ξεκινήσει έλεγχος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Στόχος του ελέγχου «η διαπίστωση της επάρκειας του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του φορέα καθώς και η διαχείριση του προϋπολογισμού του για το έτος 2014».
Με τα αποτελέσματα του ελέγχου και τη βαθμολόγηση του φορέα, τα οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», χτύπησε ο πρώτος δυνατός συναγερμός. Διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ένα σχεδόν ξέφραγο τμήμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα το οποίο διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια έχοντας δώσει τον πλήρη έλεγχο του λογιστηρίου του και των οικονομικών υπηρεσιών σε εξωτερικό ανάδοχο από το 2011!

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: