Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Περιπετειώδης καταδίωξη λαθροϋλοτόμων στον Αστακό! (φωτο)

Κατασχέθηκαν εκατοντάδες τόνοι άγριας ελιάς και πουρναριών από δασοφύλακες του Δασαρχείου Αμφιλοχίας - «Κουρεύουν» τα δάση μας

Προσέχουν για να έχουν! Εδώ και καιρό, όπως είχε καταγράψει η «Σ» τα στελέχη των δασαρχείων του νομού και της υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησαν εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας.
Μέσα από προγραμματισμένα εποχούμενα περίπολα και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, καθημερινά καταπολεμούν στο μέτρο του εφικτού, βάσει και της χρηματοδότησης των υπηρεσιών από το κράτος και των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υπηρεσία, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας.

Την περασμένη Δευτέρα αργά το απόγευμα, εντοπίστηκαν λαθροϋλοτόμοι που δρούσαν στην περιοχή του Μαραθιά Αστακού. Στη θέα των δασοφυλακών, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και μάλιστα ακολούθησε καταδίωξη μέχρι τη γέφυρα Πενταλόφου – Γουριάς!
lathroilotomoi astakos
(Αποκλειστικές φωτογραφίες από την κατασχεθείσα ποσότητα)

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, με βάση τα οποία, στην περιοχή του Μαραθιά Αστακού πραγματοποιούνταν λαθροϋλοτομία πουρναριών και κυρίως άγριας ελιάς. 
Μετά από συντονισμένες ενέργειες, την καθοδήγηση του Διευθυντή Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτα Μάζη και αφού νωρίτερα είχε προηγηθεί παρακολούθηση των δραστών, έγινε καταδίωξη της νταλίκας των λαθροϋλοτόμων που ήταν φορτωμένη με τόνους άγριας ελιάς, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο 55χρονος οδηγός της και ακόμη τρία ακόμη άτομα στην γέφυρα της Γουριάς και του Πενταλόφου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι τόνοι τα κατασχεθέντα, προορίζονταν προς πώληση σε μεγάλες πόλεις ακόμα και στην Αθήνα. Από την επιχείρηση των δασοφυλάκων, όπως προβλέπει ο νόμος, κατασχέθηκε η νταλίκα και η ξυλεία που παρανόμως είχε αφαιρεθεί, επιβλήθηκε στους συλληφθέντες διοικητικό και ποινικό πρόστιμο και σύντομα αναμένεται να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Οι περιοχές του Ξηρομέρου και του Ορεινού Βάλτου κάθε χρόνο γίνονται στόχος των λαθροϋλοτόμων και οι δασοφύλακες δίνουν μάχη για να προστατέψουν τον φυσικό μας πλούτο. 
Ουκ ολίγες φορές ο κ. Μάζης έχει μιλήσει στη «Σ» για κρούσματα και υποθέσεις παράνομης υλοτομίας, όπως επίσης και για «μεγάλες» υποθέσεις, όπως τον Φεβρουάριο του 2016 όπου λαθροϋλοτόμοι στην περιοχή του Μεσολογγίου συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω ή του Δεκεμβρίου του 2015, όταν λαθροϋλοτόμος επιτέθηκε και τραυμάτισε δασοφύλακα στην περιοχή της Κανδήλας Ξηρομέρου, ενώ ο Δασάρχης Αμφιλοχίας Δημοσθένης Θεοχαρόπουλος επεσήμανε πως: «παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που εργάζεται το ελάχιστο προσωπικό με την τεράστια περιοχή ευθύνης ανά δασοφύλακα, την έλλειψη καυσίμων, όπως επίσης και με την τρομερή πίεση για την γρήγορη διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων, το προσωπικό προσπαθεί να κάνει τα μέγιστα και το καταφέρνει».
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: