Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Εξελίξεις με την υπόθεση των “κυκλωμάτων της νύχτας” στο Αγρίνιο - Φυλάκιση και προφυλακίσεις μετά από επτά χρόνια


Το ένοπλο επεισόδιο που παραλίγο να προκαλέσει μακελειό στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Ρηγανά στο Αγρίνιο του καλοκαίρι του 2010 αναβίωσε στις αίθουσες του Μικτού Ορκωτού Εφετείου στο Αγρίνιο, σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται άτομα που έχουν απασχολήσει για σοβαρά ποινικά αδικήματα και κατ’επανάληψη τις διωκτικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Το αιματηρό περιστατικό είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2010 και σχετίζεται με καταιγισμό πυροβολισμών που αντάλλαξαν δυο παρέες στις πέντε τα ξημερώματα στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Ρηγανά στο Αγρίνιο.

Αποτέλεσμα, να τραυματιστούν επί τόπου δυο άτομα στα πόδια και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Αγρινίου, ενώ ένας τρίτος τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, τραυματισμένος από σφαίρα στο χέρι.

 Πρωταγωνιστές του επεισοδίου ήταν άτομα γνώριμα στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη και από την πρώτη στιγμή είχε ειπωθεί πως επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας και μελών αντίπαλων εγκληματικών ομάδων.

Μάλιστα μόλις πριν από λίγες ημέρες, πέντε μέλη της μιας από τις δυο ομάδες που εξαρθρώθηκαν στο Αγρίνιο το 2011, πέρασαν τις πόρτες των φυλακών μετά τις απολογίες τους, έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη αυτών των κυκλωμάτων από την Αστυνομία.

Να θυμίσουμε πως πρόκειται για την τεράστια υπόθεση ανθρώπων της νύχτας με 217 εμπλεκομένους απ’όλη την Ελλάδα.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ηλείας το 2011 αρχικά εκδίκασε την υπόθεση των πυροβολισμών στο πανηγύρι και μάλιστα κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε αναφορά στην εμπλοκή των πρωταγωνιστών στην υπόθεση των κυκλωμάτων της νύχτας που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2011 και η συμμετοχή τους σε εγκληματικές οργανώσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Στην δίκη τότε επιβλήθηκε ποινή 12ετους κάθειρξης σε έναν εκ των κατηγορουμένων και τον άφησε ελεύθερο με αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Σε δυο ακόμη άτομα επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές.

Στην ίδια όμως ακροαματική διαδικασία τότε, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου , έγινε λόγος για ελλείψεις κατά την προανάκριση, ευθύνες της τοπικής Αστυνομίας και μάλιστα ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Αγρινίου, προκειμένου να διαλευκανθούν τα σκοτεινά σημεία της και να αποδοθούν οι δέουσες κατηγορίες σε όσους φέρονταν να “πέφτουν στα μαλακά”.

Τελικά σε δεύτερο βαθμό, η υπόθεση εξετάστηκε στα Δικαστήρια του Αγρινίου με μεγάλη καθυστέρηση πριν από μερικές μέρες και ο βασικός κατηγορούμενος, ένας 50χρονος, καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη με την κύρια κατηγορία να μετατρέπεται από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ένας ακόμη 30χρονος που κατηγορούνταν επίσης, απηλλάγη και αφέθηκε ελεύθερος. Ο 50χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές, όμως επειδή έχει ήδη εκτίσει σημαντικό μέρος της ποινής του , αναμένεται τους επόμενους μήνες να αποφυλακιστεί.

Πάντως, αρκετά ερωτηματικά προκαλεί η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων , που κατά ένα μέρος , σύμφωνα με νομικούς, οφείλεται και στην μεταγενέστερη των γεγονότων ίδρυση και λειτουργία του Εφετείου στο Αγρίνιο.

Είναι αξιοσημείωτες άλλωστε οι πέντε προφυλακίσεις κατηγορουμένων για την μεγάλη υπόθεση των εκβιασμών και των κυκλωμάτων της νύχτας στο Αγρίνιο, που συνέπεσαν με το παραπάνω δικαστήριο.

Συγκεκριμένα προφυλακίστηκαν δυο αδέρφια 51 και 49 χρονών, ένας 47χρονος, ένας 50χρονος και ένας 39χρονος, ενώ ένας ακόμη κατηγορούμενος έχει αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ.

Νομικοί κύκλοι που σχετίζονται με την υπεράσπιση των προφυλακισθέντων πάντως, αναφέρουν πως οι προφυλακίσεις αυτές μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και σε άτομα που εδώ και καιρό δεν απασχολούν πλέον με την συμπεριφορά τους, οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπήρχε “εξάντληση αυστηρότητας” από την πλευρά της δικαιοσύνης.

Επισημαίνουν ακόμη οι ίδιοι κύκλοι, πως η κατηγορία της εκβίασης δεν προκύπτει ούτε από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων ούτε από κάποια μαρτυρία και πως οι προφυλακίσεις μάλλον σχετίζονται με την αντίδραση που υπήρχε στην τοπική κοινωνία και την κοινή γνώμη για την δράση αυτών των ομάδων, μέχρι και το 2010.
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: