Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Αγρινιώτης ο μεγαλύτερος σε ηλικία Aθλητής Αλεξιπτώτου Πλαγιάς στην Ελλάδα (φωτο)


Γράφει η Χρύσα Σπαή
Είναι αλήθεια ότι το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς ή Parapente (όπως είναι η διεθνής ονομασία του) στο Αγρίνιο έχει την τιμητική του. 

Το πολύ δραστήριο τμήμα που έχει ή Αερολέσχη Αγρινίου, έχει αθλητές που εκπροσωπούν για πολλά χρόνια την Ελλάδα σε παγκόσμιες συναντήσεις, όπως επίσης πολλές φορές έχουν αποσπάσει μεγάλες διακρίσεις σε Πανελλήνια πρωταθλήματα. 
Εκτός αυτού αξίζει να σημειωθεί ότι διοργανώνει κάθε χρόνο Πανελλήνιους Αγώνες, συνήθως στην πίστα της Καλάνας Βάλτου στον Εμπεσσό καθώς επίσης έχει διοργανώσει και αγώνες προπαγκοσμίου κυπέλλου για δύο φορές (2010,2013). 
Στο παρόν άρθρο όμως θα μας απασχολήσει μια άλλη πρωτιά του τμήματος. Αφορά το γεγονός ότι έχει τον μεγαλύτερο σε ηλικία ενεργό Αθλητή με συμμετοχή στο Αλεξίπτωτο Πλαγιάς από το 1991. 
Μιλάμε για τον Κο Κώστα Γερνά ο οποίος σήμερα διανύει το 78 έτος της ηλικίας του, είναι συνταξιούχος τραπεζικός και πετάει πολύ τακτικά με το Αλεξίπτωτό του. 
Η Χρύσα Σπαή και το AgrinioBestOf.gr τον συνάντησε στην πίστα της Παναγίας Βλαχέρνας Αγρινίου, πριν από μια ακόμη πτήση και είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του για πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με αυτό το άθλημα.
kostas gernas 19
Από που είστε ; τι έχετε σπουδάσει ; που εργαζόσασταν ;
Κατάγομαι από την Σαργιάδα Αγρινίου και εργαζόμουν στην Αγροτική Τράπεζα από όπου και συνταξιοδοτήθηκα. Εχω τελειώσει την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα.
Ποιά ήταν η πρώτη επαφή σας με τον Αεραθλητισμό και πότε ;
Η πρώτη επαφή έγινε με την παρακολούθηση εκδήλωσης Αλεξιπτώτων Πλαγιάς στην Παλαιοκαρυά στην Λίμνη Τριχωνίδα το 1990. Το 1991 έκανα την πρώτη πτήση με τα τότε Αλεξίπτωτα Πλαγιάς. Αισθάνθηκα σαν πουλί όταν τα πόδια μου άφησαν το έδαφος.
Τι είναι αυτό που σας κάνει να ασχολείστε τόσα χρόνια με το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς;
Η ευχαρίστηση να πετάς στον Αέρα χωρίς μηχανή και η επιβεβαίωση και η σιγουριά για τον εαυτό μου ότι μπορώ να το κάνω. Επί 26 χρόνια κάνω πτήσεις, σχεδόν καθημερινά όταν ο καιρός το επιτρέπει. Επίσης ήμουν επί 10 χρόνια εκπαιδευτής πιλότων στο Αλεξίπτωτο Πλαγιάς.
kostas gernas 06
Ασχολείται κάποιο άλλο άτομο της οικογένειά σας με το σπορ ;
Ασχολούνται από το φιλικό μου περιβάλλον πολλά άτομα. Όπως και να έχει αισθάνομαι μέλος της μεγάλης οικογένειας των απανταχού Αλεξιπτωτιστών Πλαγιάς, που ομολογουμένως με όσους γνωρίζω έχω πολύ καλές φιλικές σχέσεις.
Ποιές πίστες απογείωσης έχουμε στην Αιτωλοακαρνανία και ποια σας αρέσει περισσότερο ;
Μερικές από τις πίστες απογείωσης στον νομό μας είναι : η Παναγία Βλαχέρνα (δίπλα στην πόλη του Αγρινίου), η Παλαιοκαρυά (στην Λίμνη Τριχωνίδα), ο Εμπεσσός Βάλτου (όπου και διεξάγονται συνέχεια Αγώνες), τα Ρέτσινα Μεσολογγίου (με την πολύ καλή θέα στο Αιτωλικό), η Βαράσοβα στο Κρυονέρι και πολλές άλλες. 
Η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, άλλη πλεονεκτεί σε ασφάλεια, άλλη σε επιδόσεις και άλλη σε κάλυψη αποστάσεων. Η κάθε μια έχει την δική της χάρη και προσφέρει διαφορετικές πτητικές δυνατότητες και συγκινήσεις. Συνήθως επιλέγουμε το που θα πετάξουμε με βάση την επικείμενη διεύθυνση των ανέμων.
Οταν αφήνετε την γη και αιωρείσθαι στον αέρα τι συναισθήματα σας γεννιόνται ;
Νοιώθω σαν πουλί. Αφήνω τα προβλήματα πίσω στο έδαφος. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ένα Γαλλικό ρητό που λέει «από τότε που ο άνθρωπος βλέπει όνειρα, ονειρεύεται ότι πετάει»
Πως φαίνεται η γη από ψηλά ; μοιάζει μαγική ;
«Μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά, σαν τον κοιτάς από ψηλά»
kostas gernas 24
Το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς είναι επικίνδυνο άθλημα ;
Είναι επικίνδυνο άθλημα όταν δεν τηρείς τους κανονισμούς ασφαλείας. Πολλές φορές βρέθηκα σε δύσκολες καταστάσεις αλλά με την γνώση και την εμπειρία μου, ξέφυγα από οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο. Ο αέρας και γενικότερα η φύση απαιτεί μεγάλο σεβασμό.
Μέχρι ποιά ηλικία θεωρείται ότι ο άνθρωπος πρέπει να αθλείται ;
Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία. Εγώ πετάω και είμαι στα 78+
Ενώνει ο αθλητισμός τους ανθρώπους ; κάνετε καινούργιους φίλους ;
Όχι απλώς ενώνει αλλά σε δένει με τους άλλους πιλότους το άθλημα. Οι δυσκολίες και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που αυτό έχει σε κάνει εξηρτημένο από αυτόν που πετάει δίπλα σου.
Είναι ψυχοθεραπεία ο Αεραθλητισμός ; ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη ;
Σίγουρα ναι. Δεν έχεις το περιθώριο να σκεφθείς κάτι άλλο παρά το πώς θα μείνεις περισσότερη ώρα στον αέρα και να φθάσεις με ασφάλεια στην προσγείωση. Όλα τα άλλα τα ξεχνάς.
kostas gernas 36
Το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς αποτελεί μορφή εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή μας ; Τι υποδομές λείπουν για να αναπτυχθεί το άθλημα στην περιοχή μας ;
Οπωσδήποτε υπάρχουν πολλά περιθώρια λόγω των πολλών τοποθεσιών που έχουμε για αυτή την δραστηριότητα πέραν του Αγρινίου σε πολλές περιοχές σε όλο τον Nομό μας (Θέρμο, Μενίδι, Τριχωνίδα, Πετροχώρι, Βαράσοβα, Στράνωμα, Ακαρνανικά κλπ). Γεωμορφικά ο Nομός είναι κατάλληλος για την ανάπτυξη του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και γενικότερα του Αεραθλητισμού. Απαιτείται η Πολιτεία και οι Δημοτικές Αρχές να μεριμνήσουν για την καλύτερη ποιότητα στους δρόμους πρόσβασης στις πίστες και στην διαμόρφωση αυτών και ακόμη να κατασκευάσουν κιόσκια για την διαμονή των αθλητών όσο είναι στο έδαφος. Η Αερολέσχη Αγρινίου έχει έντονη αεραθλητική δραστηριότητα και πολύ καλό όνομα και πέραν του νομού. Σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος σε επικείμενες επενδύσεις και σκέψεις για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή μας.
Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλές πτήσεις και καλές προσγειώσεις.
kostas gernas 37
 kostas gernas 38
 kostas gernas 39
 kostas gernas 40
 kostas gernas 41
 kostas gernas 42
 kostas gernas 43
 kostas gernas 44
 kostas gernas 45
 kostas gernas 46
 kostas gernas 47
 kostas gernas 51
 kostas gernas 56
 kostas gernas 57
 kostas gernas 58
 kostas gernas 50
 kostas gernas 60
 kostas gernas 61
 kostas gernas 62
 kostas gernas 64
 kostas gernas 66
 kostas gernas 69

Δεν υπάρχουν σχόλια: