Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

«Σκληρό ροκ» Καζαντζή-Παπαναστασίου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (φωτο)


Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, η δεύτερη μετά την αποπομπή του Νίκου Καζαντζή από την θέση του αντιδημάρχου και την ανεξαρτητοποίηση του, ήταν και χαρακτηριστική των προθέσεων του σχετικά με την στάση που προτίθεται να τηρήσει το επόμενο διάστημα απέναντι στην πλειοψηφία και ειδικά απέναντι στον δήμαρχο και κάποιους εκ των στενών συνεργατών του, όπως ο κ. Καλαμπαλίκης αλλά και ο Γ.Γ. του δήμου κ. Τζιόλης.

Μια στάση ρήξης και καταγγελιών σε βάρος της δημοτικής αρχής που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε και για την οποία , για όση περίοδο ήταν αντιδήμαρχος, ουδέποτε είχε αμφισβητήσει σε ηθικό επίπεδο, όπως πράττει τώρα, με ερωτήσεις που κατατέθηκαν και που επικεντρώθηκαν σε σοβαρά υπονοούμενα για τον αντιδήμαρχο κ. Καλαμπαλίκη.

Ερωτήσεις για την σχέση του αντιδημάρχου με συνεργείο που φέρεται να ήταν συνιδιοκτήτης, την συντήρηση οχημάτων του δήμου στην επιχείρηση αυτή, την προμήθεια ζαρντινιέρων από τον δήμο αλλά ακόμη και για την μετακίνηση του δημάρχου με το υπηρεσιακό όχημα του δήμου.

Ειδικά η τελευταία ερώτηση προκάλεσε θυμηδία στο σώμα με τον κ. Παπαναστασίου να κάνει λόγο για «κατήφορο Καζαντζή» , για «λάσπη στον ανεμιστήρα» διερωτώμενος μάλιστα πως όλα αυτά δεν ενοχλούσαν τον πρώην αντιδήμαρχο μόλις πριν από λίγες μέρες. «Άραγε τι άλλαξε από προχθές; Προφανώς το γεγονός ότι δεν είναι πια αντιδήμαρχος…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου με τον πρόεδρο του Σώματος κ. Ρόκο μάλιστα να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη, αφού ο κ. Καζαντζής διέκοπτε διαρκώς, επισημαίνοντας του πως κρίνεται για την συμπεριφορά του.

Σε κάθε περίπτωση η όλη αντιπαράθεση, επιβεβαιώνει τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί «υποχρεωτικής συγκατοίκησης» Παπαναστασίου – Καζαντζή στο δημαρχείο που αργά ή γρήγορα θα έληγε με πάταγο, όπως κι έγινε τελικά…

Η συνέχεια αναμένεται να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, αν και πρόθεση της δημοτικής αρχής φαίνεται πως δεν είναι η συνέχιση της πορείας σύγκρουσης που έχει επιλέξει ο κ. Καζαντζής, που επιδιώκει χτυπήματα σε θέματα ηθικής τάξης στην παράταξη Παπαναστασίου. Κατά τα άλλα οι ερωτήσεις που έγιναν αναμένεται να απαντηθούν από τον κ. Καλαμπαλίκη, ενώ κάποια άλλα απαντήθηκαν από τον δήμαρχο.

Στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξαν ερωτήσεις της ΛΑΣ Αγρινίου, σχετικά με την λειτουργία του ΚΔΑΠ Φαντασία, το ΔΗΠΕΘΕ και τα στοιχεία ποιότητας του νερού στο Αγρίνιο.
po-dimotiko-11-7-20162
po-dimotiko-11-7-20163
Αρχικά απαντήθηκε από τον δήμο πως η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την αντίθεση της στις αλλαγές που προωθούνται σε ΚΔΑΠ και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ενώ ο δήμαρχος σημείωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του ΚΔΑΠ και την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών.
Σχετικά με το ΔΗΠΕΘΕ ο δήμαρχος μίλησε για την θερινή παραγωγή σε Επίδαυρο και Αρχαία Στράτο ενώ με την «Εκάβη» τόνισε πως για πρώτη φορά θα δοθεί παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, μετά από 2.100 χρόνια, κάτι για το οποίο «θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε».
Ως προς τις μετρήσεις για την ποιότητα του νερού, τόσο ο κ. Παπαναστασίου, όσο και ο κ. Σκορδόπουλος, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, σημείωσαν πως αυτές γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα και τα αποτελέσματα είναι στη διάθεση των Συμβούλων. Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως υλοποιείται από την αρχή και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης και επάρκειας νερού και στις Δημοτικές Κοινότητες.
Αντιπαράθεση με τις ερωτήσεις Καζαντζή
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κ. Καζαντζή που μεταξύ άλλων ζήτησε να μάθει εάν οχήματα του δήμου βρίσκονται σε χώρους συμφερόντων του κ. Καλαμπαλίκη ή της οικογενείας του, εάν έχει σχέση με συνεργείο στο οποίο γίνονται συντηρήσεις και επισκευές, εάν ναι εάν υπάρχουν τιμολόγια για τις εργασίες αυτές καθώς και για το πώς χρησιμοποιείται το όχημα του δημάρχου. Ερώτηση κατέθεσε ο κ. Καζαντζής και σχετικά με τις διαδικασίες προμήθειας ζαρντινιέρων, εάν τελικά αυτές δωρήθηκαν και εάν ο δωρητής έχει σχέση με τον δήμο Αγρινίου.
Ο κ. Καλαμπαλικης είπε πως θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω , ενώ τον λόγο πήρε και ο κ. Τραπεζιώτης σημειώνοντας πως υπάρχει θέμα ηθικής και νομικής τάξης που πρέπει να συζητηθεί και να απαντηθούν τα ερωτήματα.
Να σημειωθεί πως ο κ. Καζαντζής αναφέρονταν για άλλη μια φορά στον δήμαρχο ως «Παπαναστασίου» γεγονός που προκάλεσε τις έντονες παρατηρήσεις του προεδρείου.
Ακολούθως ο κ. Στούπας , πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ απάντησε αναλυτικά στο ερώτημα της παράταξης του δήμου Αγρινίου «Ανυπότακτο Αγρίνιο»  για  την κατάσταση του ΧΥΤΑ Στράτου και τις καταγγελίες σχετικά με διαρροή υπολειμμάτων. Ουσιαστικά ο κ. Στούπας είπε πως σε σχετικά δημοσιεύματα αλλά και στην ερώτηση χρησιμοποιήθηκαν παλιές φωτογραφίες και πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την λειτουργία του ΧΥΤΑ, ειδικά ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, την δημόσια υγεία αλλά και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα.
Μάλιστα μετά από παραίνεση του δημάρχου κάλεσε Συμβούλους αλλά και όσα ΜΜΕ επιθυμούν να επισκεφτούν τον χώρο του ΧΥΤΑ και να ενημερωθούν για την λειτουργία του.
Αναμένεται απάντηση για τα χρήματα σε ΜΜΕ και εκτυπωτικές επιχειρήσεις
Απαντήθηκε ακόμη ερώτηση σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών στον δήμο , ενώ όπως ανακοινώθηκε έχει δοθεί εντολή σε δημοτικές υπηρεσίες να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί από τον δήμο για διαφημίσεις σε ΜΜΕ, εκτυπώσεις από επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τοπικό τύπο κλπ. Ο δήμαρχος είπε πως επειδή υπάρχει πλέον αίτημα και από τοπική επιχείρηση θα συγκεντρωθούν στοιχεία σε μεγάλο βάθος χρόνου, από το 1998 και μετά από όλα τα Νομικά Πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του δήμου, γεγονός όμως που όπως είπε θα απαιτήσει χρόνο. Τα στοιχεία πάντως αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον μιας και αποτέλεσαν σημείο αιχμής την προεκλογική περίοδο του 2014.
Αμέσως μετά ο δήμαρχος Αγρινίου «σήκωσε το γάντι» από τον κ. Καζαντζή και αν και διακοπτόμενος συνεχώς από τον πρώην στενό του συνεργάτη, σημείωσε με νόημα πως ήταν διακαής πόθος του να είναι επικεφαλής παράταξης.
po-dimotiko-11-7-20164
po-dimotiko-11-7-20165
Ακολούθησε νέος κύκλος αντιπαράθεσης του δημάρχου με τον κ. Καζαντζή, αφού ο πρώην αντιδήμαρχος κατέθεσε ερώτημα σχετικά με την ασφαλτόστρωση της Π. Σούλου, την στιγμή που προτείνεται να γίνει πεζόδρομος, με τον κ. Παπαναστασίου να θυμίζει πως υπάρχει σχετική απόφαση και πως δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Όσο για την χρήση υπηρεσιακού οχήματος ο δήμαρχος έκανε λόγο για «λάσπη» εκ μέρους του κ. Καζαντζή.
Απάντησε συγκεκριμένα πως δεν του διαθέτει κανένα όχημα η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος όπου προεδρεύει, όπως άφησε ο κ. Καζαντζής να εννοηθεί,  παραδέχθηκε όμως πως γυρνώντας από εκδήλωση στην Πάτρα, έκανε χρήση του υπηρεσιακού οχήματος του δήμου για κοινωνική υποχρέωση.
Έγινε λόγος ακόμη και για συκοφαντίες και πολλοί πλέον αρχίζουν να πιστεύουν πως αυτή η κόντρα δεν αποκλείεται να πάρει και τον δρόμο της Δικαιοσύνης…
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ο κ. Παπανικολάου της ΛΑΣ επέκρινε την ΚΕΔΕ για την στάση της στο θέμα, ενώ ο κ. Διονυσόπουλος από την παράταξη «Ανατροπή Τώρα» έθεσε ερώτημα σχετικά με προβλήματα ύδρευσης στην περιοχή της οδού Φιλελλήνων.
po-dimotiko-11-7-20166
Στην Ημερήσια Διάταξη συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), την Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA) και την Συμφωνία Εμπορίου και Υπηρεσιών (TISA). Πρόκειται για διαβουλεύσεις για γιγάντιων διαστάσεων εμπορικές συμφωνίες, για τις οποίες εκφράζονται φόβοι σχετικά με την τύχη τοπικών προϊόντων, την προστασία τους, την προώθηση τους , τα οφέλη τους  κλπ.
Ουσιαστικά ο κ. Τραπεζιώτης, η παράταξη του οποίου έφερε το θέμα στο Συμβούλιο, ζήτησε ο δήμος Αγρινίου, να προσχωρήσει σε δήμους κλπ φορείς που έχουν προσυπογράψει ένα Σύμφωνο στην Βαρκελώνη, ενώ και η ΚΕΔΕ έχει υιοθετήσει και αυτή σοβαρές επιφυλάξεις, έτσι ώστε ο δήμος Αγρινίου, να μην ενταχθεί στις συμφωνίες αυτές.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκος , εισηγήθηκε το θέμα από την πλειοψηφία, εκφράζοντας την απορία του με το πώς ο δήμος μπορεί να εξαιρεθεί από τέτοιου είδους συμφωνίες και σημείωσε πως είναι λάθος οι τοπικές κοινωνίες να μην ενημερώνονται για τόσο σοβαρές εξελίξεις που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Είναι προφανές πως για το περιεχόμενο αυτών των διαπραγματεύσεων υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση και  υπάρχουν γι’αυτόν τον λόγο ανησυχίες για τις επιπτώσεις μεταξύ άλλων και στην Αυτοδιοίκηση αλλά και σε προϊόντα όπως η φέτα ή η ελιά Καλαμών, μιας και απειλείται το καθεστώς προστασίας τους.
Από την ΛΑΣ Αγρινίου, ουσιαστικά τονίστηκε πως τόσο η πλειοψηφία όσο και η παράταξη του κ. Τραπεζιώτη κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα , ενώ κατηγόρησε την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υποκριτικά” διαφοροποιείται από την στάση της κυβέρνησης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο τελικά υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την εισήγηση του κ. Ρόκου που ουσιαστικά θέτει προ τον ευθυνών της και την ελληνική  κυβέρνηση ώστε οι συμφωνίες αυτές να περάσουν από την βουλή και να ενημερωθούν οι πολίτες για το ακριβές περιεχόμενο τους.
po-dimotiko-11-7-20167
po-dimotiko-11-7-20168
po-dimotiko-11-7-20169
po-dimotiko-11-7-201610
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: