Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

«Κατελήφθη» ανυπεράσπιστο το Καστελόριζο από 900 μετανάστες! -11.000 έφτασαν στην Ελλάδα σε τρεις μέρες

Ξέχασαν ολόκληρο το νησί ενώ έδιναν συμβουλές στη Βρετανία για το... Brexit!

Επικίνδυνος ο Δρίτσας, αυτοαποθεώνεται ότι είχε... άμεσα ρεφλέξ - Αιφνιδιάστηκε ο Μουζάλας - Τρέχει και δεν φτάνει ο Καμμένος - Εντείνονται οι ροές, χιλιάδες περιμένουν στο Κας να περάσουν απέναντι

Σχεδόν 900 μετανάστες βρίσκονται στο Καστελόριζο από την Παρασκευή, αφού φαίνεται ότι οι διακινητές βρήκαν ευκαιρία και έπιασαν την ελληνική κυβέρνηση στον ύπνο. Την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες και διαπραγματευόταν για να αποτραπεί το... Brexit, απανωτά κύματα μεταναστών και προσφύγων περνούσαν στο Καστελόριζο όπου μέχρι και αυτή την ώρα βρίσκονται περίπου 900 μετανάστες την ώρα που ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων δεν υπερβαίνει τους 250.

Πληροφορίες από το Λιμενικό αναφέρουν ότι στο Καστελόριζο έχει φτάσει το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» και ότι το μεσημέρι 348 μετανάστες προγραμματίζεται να επιβιβαστούν σε φουσκωτά τα οποία θα τους πάνε στο πλοίο με σκοπό στη συνέχεια -εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες- να μεταφερθούν στη Ρόδο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μοιάζει σαν να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και... αυτοαποθεώνεται για την υποτιθέμενη άμεση αντίδραση των υπηρεσιών του.

«Χθες πλοίο πήρε πάνω από 400 ταυτοποιημένα άτομα Είδαμε ότι δεν αρκεί. Ήδη, πλοίο ανοικτής θαλάσσης - αυτό που πρόσφατα παραλάβαμε - έχει καταφθάσει από τα ξημερώματα ενώ ακόμα ένα καταφθάνει και μπορεί να πάρει 200-300 άτομα. Έχουμε ειδική εποπτεία και άλλες παρεμβάσεις που δεν μπορώ να αναφερθώ σε αυτές.

Αυτή η ειδική κινητικότητα δείχνει ότι τα ρεφλέξ μας ήταν άμεσα. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Να φωνάζουμε και να βγάζουμε ανακοινώσεις; Οι φύλακες έχουν γνώση. Πολιτικά και υπηρεσιακά δράσαμε άμεσα» ισχυρίστηκε ο κ. Δρίτσας απαντώντας στον Βασίλη Κικίλια της ΝΔ ο οποίος είχε επισημάνει ότι το υπουργείο άφησε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή στο «έλεος των μεταναστών».

Αν και η απλή παράθεση των αριθμών δείχνει ότι τις τελευταίες ημέρες οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στα νησιά κατά χιλιάδες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μοιάζει σαν να αιφνιδιάστηκε. Μόνο το τριήμερο 16, 17 και 18 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν αφίξεις 11.218 μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ενώ το διήμερο 14 και 15 Φεβρουαρίου είχαν περάσει στις ελληνικές ακτές 51 και 181 άτομα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρέχει και δεν φτάνει για να ολοκληρώσει το έργο με τα hotspots αλλά στην υπόθεση του Καστελόριζου φαίνεται ότι πιάστηκε στον ύπνο, ούτε και καταβάλει προσπάθειες για την απομάκρυνση των μεταναστών, λες και περιμένει από το ΝΑΤΟ να λύσει το πρόβλημα...

Έκαναν το Καστελόριζο hotspot!

Κι ενώ στην κυβέρνηση παλεύουν για να ολοκληρώσουν τα hotspots στα νησιά, οι διακινητές και οι πρόσφυγες, ανενόχλητοι βρήκαν νέα δίοδο στο Καστελλόριζο, όπου τις τελευταίες ημέες αποβιβάστηκαν περίπου 900 άτομα!

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο Καστελόριζο έφτασαν περίπου τους 900 (εκ των οποίων πάνω από 300 είναι γυναικόπαιδα), ενώ οι κάτοικοι αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250. Ταυτόχρονα, ελάχιστος είναι ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί. Υπάρχει χώρος φιλοξενίας των προσφύγων, που έχει διατεθεί από τον δήμο, αλλά βρίσκεται στα όριά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρκατορείου, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι λειτουργούν άψογα (σύμφωνα με τις Αρχές) έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: