Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΗΛΕΙΑ; 22 σπίτια μη κατοικήσιμα μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου (φωτο)

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ 2 ΔΗΜΟΥΣ

Ένα ακόμα «χτύπημα» δέχθηκε το πολύπαθο χωριό της Φρίξας, αυτή τη φορά από τον Εγκέλαδο. Ο προχθεσινός σεισμός των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε αρκετές ζημιές σε σπίτια της Φρίξας, κυρίως στην τοιχοποιία, καθώς κατέρρευσαν σοβάδες και επιχρίσματα, ενώ το θετικό ήταν ότι δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός πολίτη.


Από νωρίς χθες το πρωί επισκέφθηκε το χωριό ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος μαζί με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σ.Μπαλιούκο, τον περιφερειακό σύμβουλο Δυτ. Ελλάδας, Κώστα Μητρόπουλο. Μαζί τους ήταν και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας, Μιχ. Καλογερόπουλος και ο μηχανικός του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Χρ. Μαστρογιαννόπουλος.

Ο κ.Γεωργιόπουλος διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αρκετά κτίσματα, κυρίως παλαιότερα, και στην εκκλησία του χωριού, και ταυτόχρονα ενημερώθηκε από τον κ.Μπαλιούκο για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς δήμου, ο οποίος ήταν στη Φρίξα από προχθές το βράδυ μαζί με τα δημοτικά συνεργεία για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους και να γίνει ένας προκαταρκτικός έλεγχος στο μέτρο του δυνατού.

«Από χθες το βράδυ επαληθευόμαστε σε αυτό που είχαμε διαπιστώσει. Οι ζημιές περιορίζονται κυρίως σε τοιχοποιία και αποφύγαμε τις μεγάλες ζημιές. Χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ δεν έγιναν αντιληπτοί οι μετασεισμοί και ήμασταν σε ανησυχία. Οι ζημιές είναι στα κάτω διαμερίσματα των διώροφων κατοικιών σε παλιά κτίσματα και τοιχοποιίες, που σημαίνει ότι είναι απόλυτα διαχειρίσιμα. 

Έχουμε ένα πρόβλημα με τους κατοίκους που δεν διαμένουν στο χωριό, οι οποίοι είναι υπερήλικες και ζουν με τα παιδιά τους. Έχουν ειδοποιηθεί για να μπορέσουμε να τα επισκεφθούμε. Ήδη έχουν ανταποκριθεί τα κλιμάκια της Περιφέρειας και είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία και συνδράμουν την προσπάθειά μας», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Μπαλιούκος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με τον κ.Μπαλιούκο, όπως και με τη Ζαχάρω, και από τις πρώτες πρωινές ώρες, μηχανικοί του δήμου και του ΤΑΠ διεξάγουν ελέγχους. 

Είμαστε εδώ για να δούμε επιτόποθ τα προβλήματα στη Φρίξα, είμαστε σε επαφή με τους δ/ντές Εκπαίδευσης καθώς και με τους σεισμολόγους του Γεωδυναμικού για τη μετασεισμική ακολουθία, ενώ θα έρθει και ο ΟΣΚ για να ελέγξει τα σχολεία. 
Ο κ.περιφερειάρχης είναι διαρκώς σε επικοινωνία μαζί μας για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό. Δεν φοβόμαστε τον σεισμό, αλλά πρέπει να τον σεβόμαστε. Συντονίζουμε τα επόμενα βήματά μας για να δούμε πώς θα αποκαταστήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ζημιές και να ανορθώσουμε το ηθικό των κατοίκων σε μια περιοχή που έχει πληγεί βάναυσα στο παρελθόν».

Ο πρόεδρος της ΤΚ Φρίξας, Γ.Σεφερλής δήλωσε ότι «ευτυχώς δεν πειράχθηκαν καθόλου οι κολόνες σε σπίτια. Ελπίζουμε να μη γίνει κάτι άλλο. Οι ζημιές δεν είναι πολύ μεγάλες».

Στη συνέχεια ο κ.Γεωργιόπουλος μαζί με τον κ.Μητρόπουλο και τον κ.Καλογερόπουλο μετέβησαν αρχικά στο Πλουτοχώρι και ύστερα στην Καλλιθέα, όπου και ενημερώθηκαν για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή.

Αυτοψία από το ΤΑΠ Ηλείας
Η προϊσταμένη του ΤΑΠ Ηλείας, κα Πηνελόπη Μωυσιάδου, μαζί με μία  εκ των τριών αναπλ. προϊστ., Άννα Τσαντίλη, επισκέφθηκαν όλες τις περιοχές με τα υπό εξέταση κτίσματα (Φρίξα, Κρέστενα, Καλλιθέα) προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές στα σπίτια και να εξετάσουν την κατοικησιμότητά τους.

«Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών  (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου σε συνεργασία με το ΤΑΠ Ηλείας και ΤΑΣ Αχαΐας διενεργούν αυτοψία στα σεισμόπληκτα κτίρια. για κριθεί η κατοικησιμότητα. Έγινε μια απογραφή από τη λίστα με τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι, καθώς θα έρθουν 6 συνεργεία από την Πάτρα μαζί με την υπηρεσία του ΤΑΠ Ηλείας», επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» η κα Μωυσιάδου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξετάστηκαν συνολικά 40 κτίσματα σε Φρίξα, Κρέστενα και Καλλιθέα, εκ των οποίων κρίθηκαν 22 μη κατοικήσιμα. Αφού περάσει 45ωρο, θα διενεργηθεί δευτεροβάθμιος έλεγχος στα 22 κτίσματα για να αξιολογηθεί η καταλληλότητά τους.  

Ζημιές και στον δήμο Ζαχάρως
Ζημιές από τον σεισμό προκλήθηκαν και στον δήμο Ζαχάρως-Φιγαλείας, καθώς έχει υποστεί σοβαρή ζημιά το τετραώροφο κοινοτικό κτίριο της ΤΚ Πετραλώνων. Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος Χαρ. Αποστολόπουλος, έχει σπάσει η σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο, ενώ σοβαρή είναι η ζημιά στις κολόνες του 2ου ορόφου, συνεπώς και χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
 
Κλειστά και σήμερα τα σχολεία
Τα σχολεία στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως-Φιγαλείας θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά, καθώς θα γίνει αυτοψία από κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και προτιμήθηκε να μείνουν κλειστά για να διευκολυνθεί και ο έλεγχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί μικρό ζήτημα στο Λύκειο Ζαχάρως, ένεκα προηγούμενων ρωγμών και απαιτείται μια μελέτη ενίσχυσης της στατικότητας της στέγης, χωρίς πάντως να υπάρχει κάτι ανησυχητικό.

Στέλνει ειδικούς ο Δέδες
Άμεση ήταν και η ανταπόκριση της κεντρικής εξουσίας, καθώς ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επικοινώνησε με τον κ.Γεωργιόπουλο, ενημερώνοντάς τον ότι θα ενισχύσει τα κλιμάκια ελέγχου και επίσης θα στείλει ειδικούς γεωλόγους για να εξετάσουν το γεωλογικό φαινόμενο της Φρίξας και κατά πόσον έχει επιδεινωθεί η κατάσταση του εδάφους από τον σεισμό.

Διαβάστε ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: