Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Νεκροί οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου του Π.Ν. που έπεσε στη νήσο Κίναρο δυτικά της Λέρου (βίντεο)

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την συντριβή του ελικοπτέρου
Προκαλούν οι Τούρκοι με ΝΟΤΑΜ

- Άγνωστα τα αίτια της πτώσης, το πλήρωμα δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού
- Το ελικόπτερο συμμετείχε σε άσκηση και είχε απονηωθεί από φρεγάτα
- Κατέπεσε στη νήσο Κίναρο δυτικά της Λέρου
- Στις 09:30 έγινε επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας




Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν νεκροί οι δύο πιλότοι και ο μηχανικός του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη νήσο Κίναρο δυτικά της Λέρου τα ξημερώματα στις 02:45.

Πρόκειται για το ελικόπτερο που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" με τριμελές πλήρωμα προκειμένου να εκτελέσει άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας, κατά τη διάρκεια της άσκησης "ΑΣΤΡΑΠΗ" που διεξάγεται στην περιοχή. 

Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και έχει πλήρωμα δυο πιλότους και ένα μηχανικό. Είναι παρόμοιο αυτού που είχε πέσει στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996 (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ONALERT)
Ελικόπτερο ΑΒ212 πανομοιότυπο με αυτό που κατέπεσε τα ξημερώματαΕλικόπτερο ΑΒ212 πανομοιότυπο με αυτό που κατέπεσε τα ξημερώματα
Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι οι χειριστές δεν μπόρεσαν καν να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού του ελικοπτέρου. Το γεγονός ότι πετούσε σε χαμηλό ύψος ίσως δεν έδωσε τους τα περιθώρια. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια.

Ο χάρτης της περιοχής όπου κατέπεσε το ελικόπτερο που μετείχε στην άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν στη στεριά, γεγονός που ίσως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι χειριστές είτε προσπάθησαν να το προσγειώσουν χωρίς επιτυχία λόγω μηχανικής βλάβης, είτε λόγω του χαμηλού ύψους της πτήσης που διενεργούσαν έχασαν τον έλεγχο και προσέκρουσαν στη νησίδα.
Η ανακοίνωση για την πτώση του Ελικοπτέρου:


Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. 

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα ονόματα των τριών αγνοούμενων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αυτά δόθηκαν επίσημα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την πτώση του ελικοπτέρου.

Πρόκειται για τον Υποπλοίαρχο, Αναστάσιο Τουλίτση, τον Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον Ναυτίλο Ελευθέριο Ευαγγέλου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την συντριβή του ελικοπτέρου
- Βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και ειδικοί διασώστες της αεροπορίας προσπαθούν να φτάσουν στα συντρίμμια
- Προκαλούν οι Τούρκοι! Την ώρα της διάσωσης με ΝΟΤΑΜ αμφισβητούσαν τις έρευνες από τις ελληνικές αρχές
- Εχουν ενημερωθεί οι οικογένειες - Είναι νωρίς να πούμε συλληπητήρια, είπε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας


Το ΑΒ-212 με τον αριθμό 28 του Πολεμικού Ναυτικού πετούσε σε ύψος 400 ποδών, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και εκτελούσε άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας. Το ίχνος του χάθηκε στη νήσο Κίναρος και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Αμέσως η φρεγάτα απ' όπου είχε απονηωθεί το ελικόπτερο όσο και τα άλλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού απ' τα οποία απονηώθηκαν άλλα ελικόπτερα αλλά και ένα αεροσκάφος C130 ξεκίνησαν έρευνες.

Στις 04:40 ένα ελικόπτερο εντόπισε θερμικό ίχνος σε βραχώδη περιοχή στη νήσο Κίναρο. Άμεσα βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, καταδρομείς και διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκαν για να πάνε στην περιοχή και να εντοπίσουν τους τρεις χειριστές.

Στις 07:01 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός του σημείου της πτώσεις. Ωστόσο η περιοχή είναι απόκρημνη και δεν είναι ακόμη δυνατός ο εντοπισμός των χειριστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη οι χειριστές, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σε θέση να δώσει καν συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν οι ανθυποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) Πανανάς Κωνσταντίνος(συγκυβερνήτης), ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: