Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Συμφωνία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και της Philip Morris για απορρόφηση ελληνικών καπνών


Στο διπλό μήνυμα που δίνεται με τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Philip Morris International Management S.A. (με την οποία επισφραγίζεται η πρόθεση της διεθνούς αυτής εταιρείας να προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους
καπνού στην τριετία 2016 - 2018), αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του οποίου υπεγράφη η συμφωνία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ανδρέα Καλαντζόπουλο, στο Μ. Μαξίμου.

"Δίνουμε ένα πολύ σημαντικό διπλό μήνυμα. Πρώτα απ' όλα ότι η Ελλάδα μπορεί να δέχεται παρά την κρίση επενδύσεις χρήσιμες και κρίσιμες, σε έναν τομέα που το έχει ανάγκη ίσως περισσότερο απ' όπου οπουδήποτε αλλού, στον τομέα της παραγωγής", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

"Διότι", συνέχισε, "εάν δεν αρχίσουμε να παράγουμε, δεν θα βγούμε από την κρίση και ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος σήμερα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη επενδύσεις, για να υπάρχουν δουλειές και να αυξάνεται η παραγωγή, να αυξάνεται το εισόδημα".

Το δεύτερο μήνυμα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η συμπαράσταση στην προσπάθεια τη κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μάστιγα του λαθρεμπορίου.

Ψήφο εμπιστοσύνης και έμπρακτη στήριξη στην ελληνική γεωργική παραγωγή έδωσε για άλλη μία φορά η Philip Morris και η θυγατρική της Παπαστράτος καθώς ανανέωσαν την ήδη τριετή συμφωνία για αγορά ελληνικών καπνού ανατολικού τύπου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας: «Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Philip Morris International επισφραγίζεται η πρόθεση της διεθνούς αυτής εταιρείας να προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018 και από την άλλη η δέσμευση που έχει αναλάβει το Υπουργείο να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα καταστήσουν ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και υψηλής ποιότητας την παραγωγή ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου.

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους, ευνοεί την συλλογική δραστηριοποίηση και εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στο μόχθο του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή».

«Με τη Συμφωνία Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα η Philip Morris International δεσμεύεται να συνεχίσει να αγοράζει τα επόμενα τρία χρόνια σημαντικές ποσότητες ελληνικού καπνού ανατολικού τύπου. Η Συμφωνία αυτή αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, διατηρούμε ακλόνητη τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας και την αξιοποίηση επιπλέον επιχειρηματικών ευκαιριών» δήλωσε ο κ. Καλαντζόπουλος.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Συμφωνία αυτή εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης και κυρίως διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών.

«Η Philip Morris International και η Παπαστράτος έχουν μια μακρά ιστορία στην Ελλάδα και στηρίζουν την ελληνική καπνοκαλλιέργεια και την ελληνική οικονομία και κοινωνία, έχοντας επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ από το 2003. Επιπλέον, καθώς η Ελλάδα και η Παπαστράτος είναι σημαντικές για την Philip Morris International, με χαρά ανακοίνωσα στον Πρωθυπουργό ότι η Παπαστράτος τίθεται επικεφαλής για τις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας» πρόσθεσε ο κ. Καλαντζόπουλος.

Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή υπογραφής, δήλωσε «η Συμφωνία παρέχει στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές σταθερότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για αυτούς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η Παπαστράτος νοιάζεται και στηρίζει τη χώρα μας όπως το έκανε και τα τελευταία 85 χρόνια. Με όλες μας τις κινήσεις, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα αλλά και να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε σε σημαντικές επενδύσεις και πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, η επένδυση σε νέες γραμμές παραγωγής και οι αυξημένες εξαγωγές καθώς και η ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικής δράσης μας για να στηρίξουμε περισσότερο εκείνους που έχουν ανάγκη. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις ώστε όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: