Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ για την σκοτεινή δράση των αδίστακτων εκβιαστών

ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Πολυπλόκαμο κύκλωμα εκβιαστών εξαρθρώνει η ΕΛ.ΑΣ. Ηδη έχουν
συλληφθεί ένας εκδότης και δύο δημοσιογράφοι που κατηγορούνται ότι απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από εταιρείες του Δημοσίου αλλά και από τραπεζικούς ομίλους υπό την απειλή «αποκαλύψεων» σε δίκτυο ελεγχόμενων ΜΜΕ.

Κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζουν τις συλλήψεις του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου και των δημοσιογράφων Παναγιώτη Μουσσά και Χρήστου Φράγκου οι αξιωματικοί που χειρίζονται την πρωτοφανή υπόθεση εκβίασης σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις για πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ιστοσελίδες.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο τζίρος της σπείρας εκβιαστών ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως, χωρίς να προσμετρώνται τα χρήματα που φέρονται να έπαιρναν από επιχειρηματίες, οι οποίοι φοβούμενοι τη δημοσιότητα δεν προχώρησαν σε επίσημες καταγγελίες.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους», το κύκλωμα δεν δίστασε να εκβιάσει ακόμα και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο απειλούσε με δήθεν «αποκαλύψεις» και σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τράπεζα Αττικής, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ είναι μεταξύ των δεκάδων δημόσιων οργανισμών που είχαν μπει στο στόχαστρο των εκβιαστών.
Η σκοτεινή δράση των αδίστακτων εκβιαστών
Η έρευνα του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησε πριν από 35 ημέρες, όταν το κύκλωμα επιχείρησε να εκβιάσει μεγάλη ΔΕΚΟ. «Τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά που υπερέβαιναν τις 70.000 ευρώ τον μήνα. Απειλούσαν ότι ''θα βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα'', ότι θα προβούν σε δημοσιεύσεις με προσωπικές λεπτομέρειες σε δεκάδες σάιτ που εμφανίζονταν να ελέγχουν, εάν οι ιθύνοντες των δημόσιων υπηρεσιών δεν υπέκυπταν» αναφέρει αξιωματικός που συμμετέχει στην έρευνα. Ο ασκός του Αιόλου για την απίστευτη δράση των συλληφθέντων άνοιξε έπειτα από αναφορά υπαλλήλου ΔΕΚΟ προς τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας για τους αφόρητους και χυδαίους εκβιασμούς, ακόμα και απειλές, που δεχόταν.
Με ηγετικό ρόλο
Το κύκλωμα, στο οποίο ο 50χρονος Τάκης Μουσσάς φέρεται να κατέχει ηγετικό ρόλο, ζητούσε από τη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία το ποσό των 3.000 ευρώ τον μήνα σαν διαφήμιση για καθεμία από τις δεκάδες ιστοσελίδες που διατηρούσε. Τα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνταν ο 50χρονος ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, άνευ δημοσιογραφικής αξίας. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι φέρονται να επιχειρούσαν πρώτα να «στρατολογήσουν» τους εκάστοτε δημοσίους υπαλλήλους, που ήταν υπεύθυνοι για τα κονδύλια διαφήμισης. «Αν μας δώσεις τα χρήματα που ζητάμε, θα σου δώσαμε το 1/3 του ποσού» φέρονται να έχουν πει σε υπεύθυνο επικοινωνίας μεγάλης ΔΕΚΟ.
Οταν στο Τμήμα Εκβιαστών έφτασαν οι καταγγελίες για τη δράση των δημοσιογράφων-εκβιαστών σήμανε συναγερμός. Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας ήρθαν άμεσα σε επικοινωνία με διευθύνοντες συμβούλους όλων των ΔΕΚΟ και τραπεζικών ιδρυμάτων και τους έδωσαν οδηγία να μην αποθαρρύνουν απόπειρες προσέγγισής τους, ώστε οι εκβιαστές να μιλάνε όσο το δυνατόν περισσότερο στο τηλέφωνο. 
Οι ιθύνοντες των ΔΕΚΟ, υπακούοντας στις οδηγίες των αξιωματικών, άρχισαν να ρωτάνε σε ποιες ιστοσελίδες θα δημοσιευθούν οι υποτιθέμενες διαφημίσεις ή ποια ΜΜΕ είναι υπό τον έλεγχό τους. Παράλληλα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου των μελών της σπείρας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να διευρύνουν τον κύκλο των υπόπτων αλλά και να αποκαλυφθεί το εύρος των δραστηριοτήτων τους.
Η σκοτεινή δράση των αδίστακτων εκβιαστών
Χθες οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών προχώρησαν στη σύλληψη του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκου, του 50χρονου Τάκη Μουσσά και του 35χρονου Χρήστου Φράγκου. Είχε προηγηθεί κίνηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καθώς θύμα εκβιασμού κατέβαλε μεγάλο χρηματικό ποσό που είχε απαιτηθεί, έπειτα από «έγκριση» των αστυνομικών.
Ο καθοριστικός ρόλος του «κοριού»
Στοιχεία-βόμβα, έρχονται και νέες συλλήψεις...
Στην εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. καθώς στην ογκωδέστατη δικογραφία υπάρχουν χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών.
«Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι, θα σε ?γ@#$*?, θα σε σκίσω» και διάφορες άλλες, χυδαίες απειλές έχει πιάσει ο «κοριός». Σύμφωνα με τα δικόγραφα, στα οποία υπάρχουν και καταθέσεις θυμάτων και προέδρων ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι πιέσεις που ασκούσαν τα μέλη του κυκλώματος ήταν αφόρητες. Μέχρι και 40 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα πραγματοποιούσαν προς τα θύματα, ασκώντας ψυχολογική πίεση με βρισιές και απειλές ώστε να τους αποσπάσουν τα χρήματα. «Λειτουργούσαν έχοντας την αίσθηση του ακαταδίωκτου.
Τολμηρές κινήσεις
Συμπεριφέρονταν με τρόπο που παραπέμπει περισσότερο σε ποινικούς. Οι τολμηρές κινήσεις που έκαναν καταδεικνύουν ότι πίστευαν πως κανείς δεν θα τους καταγγείλει και θα κάνουν ό,τι θέλουν. Εχουμε ενδείξεις ότι εκβίαζαν στελέχη ΔΕΚΟ και επιχειρηματίες επί σειρά ετών», υποστηρίζει στο «Εθνος» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Ενα από τα «μηνύματα» που έστελνε το κύκλωμα σε κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά του να εκβιάσει
Ενα από τα «μηνύματα» που έστελνε το κύκλωμα σε κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά του να εκβιάσει
Σύμφωνα με τα δικόγραφα, αν το θύμα προέβαλλε αντίσταση και δεν προτίθετο να καταβάλει τα χρήματα ως διαφήμιση στα ΜΜΕ των δημοσιογράφων, τότε δεχόταν καταιγισμό τηλεφωνημάτων με χυδαίο περιεχόμενο.
Τα στελέχη των δημοσίων οργανισμών απειλούνταν ότι θα δουν δημοσιευμένα τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως την οικογενειακή τους κατάσταση, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, τα φορολογικά τους στοιχεία, ακόμα και ότι θα σταλούν διωκτικές αρχές σε επιχειρήσεις οικείων τους για να τους βεβαιώσουν φορολογικές παραβάσεις και να τους επιβάλουν εξοντωτικά πρόστιμα.
Ιστοσελίδες
Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει δεκάδες «ενημερωτικές» ιστοσελίδες, αλλά και χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια της περιφέρειας, που φέρονται να έχουν εμπλοκή στο κύκλωμα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο κύκλος των υπόπτων φτάνει τουλάχιστον τα 20 άτομα, καθώς έχουν προκύψει μέσα από τις συνομιλίες ενδείξεις συμμετοχής τους.
Λαλίστατοι...
Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν ήταν... λαλίστατοι στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να έχουν παραδώσει στους αστυνομικούς πληροφορίες και για άλλα κακουργήματα πέραν των εκβιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμαχες τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται αναφορές για λαθρεμπόριο και ναρκωτικά.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι εμφανίζονταν έτοιμοι να εκδώσουν τιμολόγια από τις «ανύπαρκτες» ιστοσελίδες τους για τα χρήματα που θα εισέπρατταν ως διαφήμιση από δημόσιους οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα. «Φαίνεται πως το έκαναν για πολύ καιρό και έπαιρναν εκβιαστικά χρήματα ως διαφήμιση στα ΜΜΕ τους από οργανισμούς του Δημοσίου.
Ερευνούμε τώρα την πορεία τους και στο παρελθόν και αναμένουμε να εμφανιστούν και άλλοι να καταθέσουν», λέει πηγή που παρακολουθεί την υπόθεση.
Μάλιστα, πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι τα ΜΜΕ των τριών συλληφθέντων εμφανίζονται να λαμβάνουν μεγάλα ποσά ως διαφήμιση από ΔΕΚΟ και άλλους οργανισμούς. Στις σχετικές λίστες των κονδυλίων επικοινωνίας, η κυκλοφορίας 500 φύλλων εφημερίδα «Ακρόπολη» φέρεται να λάμβανε στο παρελθόν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ τον μήνα για διαφήμιση.
Λευτέρης Μπιντέλας - Μαρία Ψαρά
Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: