Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Στο Σύνταγμα έχουν στρατοπεδεύσει οι αγρότες! - Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων - Κλειστοί αυτή την ώρα οι δρόμοι στο κέντρο (βίντεο)


Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, με μεγάλη μερίδα αγροτών να έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα,ενώ αναμένονται κι άλλοι αγρότες από τον Προμαχώνα και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα.

Κλειστοί αυτή την ώρα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Έκλεισαν, πριν από λίγα λεπτά, σχεδόν όλοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας λόγω του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των αγροτών.

Ειδικότερα, κλειστές είναι αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ακαδημίας, η Πειραιώς, η Αθηνάς, η Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας.

Αύριο το βράδυ λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κάλεσμα στον κόσμο
Κάλεσμα στον κόσμο που πλήττεται από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και σε όσους θέλουν να καταλάβουν τι ακριβώς ζητούν οι αγρότες, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας. Όπως είπε, ένα χρόνο τώρα περνούσαν μέτρα και δεν μιλούσε κανείς.

Ο κ. Βάγγος δήλωσε ότι θα ήταν κοντά στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, αν «έβγαινε και τους άφηνε ανοιχτή μια χαραμάδα.» «Μετά από 27 μέρες που είμαστε στο δρόμο, μας λέει ότι το μόνο που φταίει είναι το πώς παίζουν τα κανάλια τους αγώνες των αγροτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ότι θα πάνε σε διάλογο αν ο πρωθυπουργός πάρει πίσω το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ερχονται περισσότεροι αγρότες
Σήμερα στην Αθηνά κατευθύνονται αγρότες από τον Προμαχώνα και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ έφτασαν και με πλοία από την Κρήτη, για να συμμετάσχουν στο νέο αγροτικό συλλαλητήριο, σήμερα στις 5 το απόγευμα.

Στις 11.30 το πρωί είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Ισχυρή είναι και σήμερα η δύναμη της αστυνομίας στο Σύνταγμα, ενώ οι αρχές σταματούν τα φορτηγά και τις νταλίκες που περνούν από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, προκείμενου να ελέγξουν μήπως μεταφέρουν τρακτέρ.

Άγριος καυγάς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με αγρότη από την Κρήτη
Άγρια κόντρα με έναν αγρότη από το ακρωτήρι Χανίων που βρίσκεται στο Σύνταγμα είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αγρoτοσυνδικαλιστής Νίκος Παπαδόπουλος.

"Κανείς δεν είπε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε ένα ειλικρινή διάλογο απλά κατά πρώτον δεν θέλουμε πέσουμε πάλι θύματα της κυβέρνησης σε επικοινωνιακά παιχνίδια και δεύτερον μήπως θα ήταν καλύτερα να μιλήσουμε καλύτερα με την τρόικα;" είπε ο αγρότης Γιώργος Κισσαμιτάκης στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

"Εξυπνάδες τώρα συνάδελφε...." του απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος.
"Είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στα μπλόκα τα προηγούμενα χρονια" διευκρίνισε ο δημοσιογράφος.

"Ναι τα προηγούμενα χρόνια τώρα πια δεν είναι..." είπε ο αγρότης.
"Με το δικό σου το μυαλό. Αυτή είναι άποψη του αγροτικού κινήματος να πάει να μιλήσει με τρόικα και όχι με την κυβέρνηση; Δεν νομιμοποιείς την κυβέρνηση και νομιμοποιείς την τρόικα;" τον ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. "Είναι η δική σου προσωπική άποψη το κίνημα δεν έχει σχέση με αυτά που λες. Κατάλαβα που ακριβώς βρίσκεσαι.." πρόσθεσε.

Στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν με τον κ. Παπαδόπουλο να κατηγορεί τον αγρότη ότι στοχεύει στο να πέσει η κυβέρνηση. "Πες το ανοιχτά. Έχεις τέτοια άποψη; Να ξέρω με ποιον έχω να κάνω. Εγώ ξέρω γιατί ήρθε το κίνημα"
"Έχετε βρει μια καραμέλα και το λέτε" του απάντησε ο αγρότης. "Δεν έχω κινήματα. Όλα τα ξέρετε και τίποτα δεν ξέρετε. Δεν έχουμε κίνημα, δεν έχουμε χρώμα, δεν έχουμε κόμμα... Μας έχετε χαρακτηρίσει χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς..." συνέχισε.

"Μαύρα μεσάνυχτα…" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ο αγρότης Γιώργος Κισσαμιτάκης να βγάλει το ακουστικό και να πει ότι σταματάει τον διάλογο.
"Γιατί δεν αφηνεις τον άνθρωπο να μιλήσει; Δεν μπορεί να πει την άποψή του;" είπε στον κ. Παπαδόπουλο η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που ήταν καλεσμένη στην εκπομπη. Όταν ο κ. Παπαδόπουλος αμφισβήτησε ότι ο συγκεκριμένος αγρότης εκπροσωπεί το κίνημα είπε: "Γι αυτό δεν έρχονται σε διάλογo. Γιατί αυτό είναι τραμπουκισμός και καθεστωτική νοοτροπία".
"Η πρώτη σου φράση ήταν ξέρουμε ποιος είσαι και πού είσαι" ανέφερε από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης που επίσης ήταν στο πάνελ.



Κόντρα του Άδωνι με αγρότη "στον αέρα"
Έντονο διάλογο με έναν από τους αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, είχε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του Γιώργου Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Κάποια στιγμή ο αγρότης αναφερόμενος στους βουλευτές: "Ας τους πάρουν το 85% του εισοδήματός τους σε φόρους να δούμε πόσοι βουλευτές θα μείνουν. Έχουν 60% αφορολόγητο,κ παίρνουν και χρήματα από επιτροπές και μια χαρά φωνάζουν από εκεί πάνω".

"Έλα μια μέρα στο γραφείο μου να δεις τι παίρνουμε οι βουλετές να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Όλα αυτά έχουν κοπεί. Τα έχουμε ψηφίσει από την εποχή Σαμαρά, φορολογούμαστε κανονικότατα και η βουλευτική αποζημίωση έχει μειωθεί.Κάντε τον αγώνα σας αλλά σταματήστε τον λαϊκισμό γιατί καταστρέφει την Ελλάδα" του απάντησε αντιδρώντας ο βουλευτής της ΝΔ.

"Εσείς από βουλευτές έχετε γίνει βολευτές" ήταν η ανταπάντηση του εκπροσώπου των αγροτών με αποτέλεσμα να ανεβούν οι τόνοι και ο κ. Γεωργιάδης να του απαντήσει "Κάνε χούντα εσύ αφού δεν σου αρέσει η βουλή".


Το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:
* Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Είμαστε όμως σε επιφυλακή να κλιμακώσουμε εάν χρειαστεί», ξεκαθάρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Μαυροσκάς.
* Το καθημερινό πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι,που είναι το εξής: 10:00- 15:00 κλειστές και οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Μετά, και ως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη.
* Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα θα κλείσει 12.00-18.00 ο κόμβος στα Μουδανιά» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.
* Σε 48ωρο αποκλεισμό προχώρησε από νωρίς το πρωί το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστική επιτροπής, Στέργιος Λίτος.
* Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00-15:00 και 17.00-22.00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν τις τελευταίες ημέρες, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης». Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.
* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.
* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.
* Στα διόδια των Μαλγάρων, ο πολυήμερος αποκλεισμός έληξε την Πέμπτη στις 20:00 και δεν προβλέπονται αποκλεισμοί.
* Σε αποκλεισμό παραμένει για 13η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.
* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).
* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για πέμπτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του μπλόκου στο τελωνείο Ευζώνων.
* Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Θεόδωρος Νέλλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «και σήμερα ο αποκλεισμός θα γίνει το απόγευμα, πιθανώς 17.00-22.00. Από την περιοχή έχουν ήδη φύγει περισσότερα από δέκα λεωφορεία για Αθήνα.
* Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, ούτε και σήμερα θα γίνει αποκλεισμός δρόμων.
* Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, και σήμερα έχει δοθεί ελεύθερη δίοδος.
* Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής:
- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).
- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα.
- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00).
- Στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα δεν θα γίνει αποκλεισμός.

Διαβάστε ΕΔΩ όσα συμβαίνουν στην Αθήνα λεπτό προς λεπτό

Δεν υπάρχουν σχόλια: