Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ηλεία: Έρευνες για ζημιές από τον σεισμό σε Κρέστενα και Ανδρίτσαινα - Τι δήλωσαν Τσελέντης και Λέκκας (βίντεο)


Αναφορές για ζημιές υπάρχουν στην περιοχή της Κρέστενας και της Ανδρίτσαινας μετά το σεισμό των 5,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 20:55 το βράδυ της Δευτέρας.17 χλμ ΝΑ του Πύργου. 

Κινητοποίηση των αρχών στην περιοχή από την Αστυνομία, την
Πυροσβεστική και τον Δήμο. Έχουν ελεγχθεί ευαίσθητες περιοχές για κατολισθήσεις όπως η Φρίξα, χωρίς να υπάρχουν αρνητικές αναφορές.

Σε επιφυλακή και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου. Ελέγχθησαν περιοχές στην παραποτάμια ζώνη.

Η κεντρική φωτογραφία (του Γιάννη Αδαμόπουλου) απο την περιοχή της Ανδρίτσαινας όπου σκόρπισαν τα αντικείμενα στα σούπερ μάρκετ.

Αισθητός και στην Τρίπολη ο σεισμός όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες διεκόπη η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
http://www.ilialive.gr/

Τι δήλωσε ο Τσελέντης
Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε μιλώντας στους patrastimes ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως το μικρό εστιακό βάθος, αναμένεται να δώσει πολλούς μετασεισμούς ενω πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1993.

Λέκκας: Νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός

«Είναι υπερβολικά νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ για την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ηλεία και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ο δομημένος ιστός της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας αντέχει σε πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ


Αντιπεριφερειάρχης: Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλες τις περιοχές των δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων - Ζαχάρως

"Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να δούμε αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλες τις περιοχές των δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων - Ζαχάρως, όπου εκεί υπάρχουν αρκετές τοπικές κοινότητες και πολλά παλαιά σπίτια".

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιπερειφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι ζημιές έχουν καταγραφεί σε σπίτια των κοινοτήτων Φρίξα, Διάσελο, Γρέκα, αλλά και στην πόλη της Κρέστενας και αφορούν κυρίως σε πτώσεις σοβάδων.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την δόνηση, πολλοί κάτοικοι του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ζαχάρως, της Ανδρίτσαινας, των Κρεστένων αλλά και τοπικών κοινοτήτων βγήκαν από τα σπίτια τους και παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

http://zeidoron.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: