Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η επόμενη μέρα του σεισμού στην Ηλεία - Tο σπίτι με τις μεγαλύτερες καταστροφές από τα 5,2 Ρίχτερ (φωτο & βίντεο)

3,7 ρίχτερ πριν από λίγο στη Ναύπακτο

Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στα Κρέστενα άφησε πίσω του ζημιές, ανησυχία και μια οικογένεια χωρίς σπίτι αφού όπως θα δείτε παρακάτω, λόγω του εγκέλαδου υπέστη καταστροφές.Πρόκειται για το σπίτι του Ανδρέα Δημητρουλόπουλου, στο οποίο μέχρι και χθες διέμενε η τετραμελής οικογένειά του.

Μετά το σεισμό ήταν αναγκασμένη να ξεσπιτωθεί αφού τμήμα της τοιχοποιίας αποκολλήθηκε και έμεινε στον αέρα. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε “πληγωθεί” και πάλι από σεισμό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες το δάνειο για την επισκευή που ζήτησε ο ιδιοκτήτης ουδέποτε εγκρίθηκε με αποτέλεσμα η κατάσταση του κτιρίου να επιδεινωθεί...

Το εστιακό βάθος ήταν μικρό και ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, εκτός από τα Κρέστενα, όπου και το επίκεντρο, σε πολλές περιοχές απ' την Αιτωλοακαρνανία ως τη νότια Πελοπόννησο. 

Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα από τον αγώνα μπάσκετ ΑΟ Ολυμπιονίκης - Αίαντας ΑΣΑΑ στο Κλειστό της Αρχαίας Ολυμπίας όπου πολλοί θεατές έντρομοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το γήπεδο... 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τριπόλεως πάντως φάνηκαν αρκετά πιο ψύχραιμοι, ίσως λόγω και της απόστασης από το επίκεντρο του σεισμού...


«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος, για τη σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο Ευθύμιος Σώκος, «θα πρέπει να περιμένουμε για τουλάχιστον 48 ώρες, ώστε να είμαστε βέβαιοι», ενώ σχετικά με την εξέλιξη της μετασεισμεικής δραστηριότητας, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί μετασεισμοί.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η συγκεκριμένη περιοχή της Ηλείας έχει σεισμικό παρελθόν και τα ρήγματα που είχαν δώσει σεισμούς τα προηγούμενα χρόνια είχαν μικρότερο εστιακό βάθος.

Καθησυχαστικός σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου μετά το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στην περιοχή των Κρεστένων το βράδυ της Δευτέρας, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος συγκλίνει στην άποψη, μετά την έλευση κάποιων ωρών, ότι ο συγκεκριμένος ήταν ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο patrastimes.gr ο κ. Λέκκας, μικρό θεωρείται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν παραπλήσια ρήγματα με αυτό που έδωσε τον σεισμό, αλλά και αν ενεργοποιηθούν, αυτά δεν θα δώσυν μεγάλης έντασης σεισμό. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Φρύξας, όπου εκεί υπήρχε ήδη ένα σοβαρό κατολισθητικό φαινόμενο.

3,7 ρίχτερ πριν από λίγο στη Ναύπακτο

Σεισμική δόνηση 3,7 ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στις 8:53 π.μ. στο θαλάσσιο χώρο κοντά στη Ναύπακτο,14χλμ ΒΑ του Ρίο,με εστιακό βάθος 4χλμ.

Τα στοιχεία του σεισμού σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο
Magnitude ML 3.7
Region GREECE
Date time 2016-02-16 06:53:23.2 UTC
Location 38.40 N ; 21.89 E
Depth 4 km
Distances
167 km W of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 08:53:23.2 2016-02-16
22 km NE of Pátra, Greece / pop: 163,360 / local time: 08:53:23.2 2016-02-16
14 km NE of Río, Greece / pop: 6,083 / local time: 08:53:23.2 2016-02-16

Δεν υπάρχουν σχόλια: