Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Διπλασιάστηκαν οι θάνατοι από γρίπη σε μία εβδομάδα - Πέθανε ο γιατρός που εργάζονταν στο Κ.Υ. Αιτωλικού

Εχουν φτάσει τους 81,ανάμεσά τους 5 παιδιά

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των ειδικών γιατρών για μία «βαριά» –από πλευράς νοσηρότητας– περίοδο εποχικής γρίπης. 

Αν και η δραστηριότητα της γρίπης τώρα κορυφώνεται, ήδη ο αριθμός των ατόμων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής
Θεραπείας από την αρχή της φετινής επιδημίας έως και χθες έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αντίστοιχο αριθμό που καταγράφηκε πέρυσι καθόλη την περίοδο της γρίπης.

Εως χθες είχαν καταγραφεί 293 εισαγωγές σε ΜΕΘ ασθενών λόγω επιπλοκών της γρίπης, όταν κατά την περίοδο 2014-2015 είχαν καταγραφεί συνολικά 248 σοβαρά κρούσματα εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.

Η φετινή επικράτηση του πανδημικού τύπου της γρίπης Α (Η1Ν1) έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιπλοκές όχι μόνο σε άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση αλλά και σε άτομα νεότερης ηλικίας και κατά τα άλλα υγιή.

Είναι ενδεικτικό ότι έως την Πέμπτη, ο αριθμός των ανηλίκων που είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ανερχόταν σε 19, ενώ πέντε παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους. Εως χθες ο αριθμός των θανάτων λόγω γρίπης για τη φετινή περίοδο είχε φτάσει τους 81, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ 120 άνθρωποι νοσηλεύονταν χθες σε Εντατική.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ εάν κάποιος ανήκει στις ονομαζόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη (άτομα άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα, νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα, έγκυες, θηλάζουσες, παχύσαρκοι), ή εάν εμφανίζει πολύ βαριά συμπτωματολογία από την αρχή, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική εκτίμηση για την έναρξη λήψης αντιιικών φαρμάκων εντός 48ώρου από την εκδήλωση των συμπτωμάτων χωρίς να απαιτείται εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Εκτός από τη χρήση αντιιικών ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη είναι η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής.

Ειδικότερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει:
Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα και οποιαδήποτε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα και κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε από το να αρρωστήσουν.

Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.

Αποφύγετε, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις κοινωνικές-οικογενειακές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πέθανε ο γιατρός που εργάζονταν στο Κ.Υ. Αιτωλικού
Τραγική κατάληξη είχε η περιπέτεια της υγείας του 30χρονου που εργάζονταν ως αγροτικός ιατρός στο ΚΥ του Αιτωλικού και στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου και που χθες μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΠΝ του Ρίου.

Ο ιατρός είχε συμπτώματα του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης και η κατάστασή του επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα προχθές που έπεσε σε κώμα.

Ο γιατρός εξέπνευσε τελικά χθες στο νοσοκομείου του Ρίου, ενώ τα δείγματα που πάρθηκαν όσο ο 30χρονος γιατρός ήταν εν ζωή, έχουν σταλεί για ανάλυση και αναμένονται μέσα στην επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα από το ΠΑΣΤΕΡ ώστε να γίνει γνωστό αν ο θάνατος επήλθε από τον Η1Ν1 ή από άλλη λοίμωξη.
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: