Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Πρόταση στο Δήμαρχο Αγρινίου για διεκδίκηση αντισταθμιστικών πόρων από τη ΔΕΗ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

ΠΡΟΣ
ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2016, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΩΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» κ. Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ πρότεινε στο Δήμαρχο Αγρινίου να κινηθεί άμεσα για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών πόρων από τη ΔΕΗ Α.Ε. λόγω της αξιοποίησης – εκμετάλλευσης των νερών του Αχελώου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Παναγιώτη ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ και τη συμμετοχή των Δήμων Δωρίδος και Ναυπακτίας, καθώς επίσης και της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ Α.Ε για τα αντισταθμιστικά των λιμνών Μόρνου και Ευήνου.

Στη συνέχεια σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Δωρίδος συζητήθηκαν οι επιπτώσεις από την κατασκευή των τεχνητών λιμνών Μόρνου και Ευήνου.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων του Υπουργού και των Δημάρχων για τους πόρους που έπρεπε να είχαν αποδοθεί ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων (οικονομικών, αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών κλπ) στις περιοχές αυτές από την κατασκευή των τεχνητών λιμνών Μόρνου και Ευήνου και ζήτησε από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. να επανακαθορίσει τις απόψεις της για την καταβολή των αντισταθμιστικών πόρων.

Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δήλωσε ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Υπουργού. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και αντιπροσωπίες των Δήμων Δωρίδος και Ναυπακτίας με αντικείμενο:
α) τον καθορισμό αντισταθμιστικών πόρων,
β) τη συμβολή της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για περιβαλλοντικά και κοινωνικά έργα των Δήμων, το σχεδιασμό, τη βελτίωση και την ολοκλήρωση έργων (π.χ. βιολογικών, γέφυρα Στενού κλπ) που πρέπει να γίνουν από την ΕΥΔΑΠ.

Στη συνέχεια και με αφορμή την ανωτέρω εξέλιξη ο κ. Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Αγρινίου του ζήτησε να κινηθεί άμεσα προκειμένου ο Δήμος Αγρινίου να διεκδικήσει αντισταθμιστικούς πόρους από το Ελληνικό Δημόσιο και τη ΔΕΗ ΑΕ από την αξιοποίηση – εκμετάλλευση των νερών του Αχελώου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος ανέφερε ότι με το άρθρο 20 του Ν. 2446/1996 θεσπίστηκε η επιβολή Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος (ποσοστό 0,4% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ), προκειμένου τα κονδύλια που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
Το Δήμαρχο Αγρινίου
Τους φορείς του Δήμου Αγρινίου
Τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας

Όπως από κοινού και συντονισμένα ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:
α) Τους πόρους που πρέπει να αποδοθούν, από το Ελληνικό Δημόσιο και τη ΔΕΗ ΑΕ, ως αντιστάθμισμα στην περιοχή μας από την αξιοποίηση – εκμετάλλευση των νερών του Αχελώου για τη λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

β) Να συμπεριληφθεί ο Δήμος Αγρινίου στη σχετική διάταξη του Ν. 2446/1996, ώστε η περιοχή μας να επωφεληθεί του συγκεκριμένου Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος ώστε με τα κονδύλια που θα προκύψουν να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά έργα, αλλά και έργα προστασίας Περιβάλλοντος, όπως στη Φλώρινα, Κοζάνη, Αρκαδία και πρόσφατα στη Ρόδο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΜΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: