Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αυτοί ζουν τα όνειρά τους… και εμείς με τα σκουπίδια τους!


Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

Ανακοινώθηκε και παρουσιάζεται επίσημα την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στον Πύργο της Ηλείας η μελέτη σύνδεσης της «Σιδηροδρομικής Γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας δήλωσε:
«Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, που έχει κλείσει εδώ και τόσα χρόνια, είναι ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για τη Δυτική Ελλάδα και ιδίως για την Αχαΐα και την Ηλεία. Η ΕΡΓΟΣΕ τήρησε τη δέσμευσή της και θα παρουσιάσουμε τη σχετική μελέτη στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας την Κυριακή 14/2».

Αρχές του μήνα η Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι, Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και Ακτίου Βόνιτσας κ. Θεόδωρος Αποστολάκης, δέχτηκαν μηνυτήρια αναφορά από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελο Καπετάνιο, γιατί δεν δέχονται τα στερεά απόβλητα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στους Χυτά Στράτου και Παλαίρου.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη στους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αγρινίου και Λευκάδας για τις παραπέρα ενέργειες.

Καλοπροαίρετα, διαβάζοντας τις δύο αυτές περιπτώσεις και έχοντας υπόψη ότι ανήκουμε στην ίδια Διοικητική Περιφέρεια με κοινό Περιφερειάρχη τον κ. Κατσιφάρα, θα πρέπει να προβληματιστούμε πρώτα ως Αιτωλοακαρνάνες και μετά ως Έλληνες διότι ο τόπος μας συνεχώς παραμελείται από πλευράς αναπτυξιακών μεγάλων έργων.

Τον Ιούνιο 2015, ο γράφων, έδωσα στη δημοσιότητα άρθρο με τίτλο:

«Σκουπίδια: Οδός… Αιτωλοακαρνανίας».

 Στο άρθρο μου αυτό κατέθετα, τις απόψεις μου για το μέλλον αυτού του τόπου, εκθέτοντας την εγκατάλειψη του από τους εκάστοτε Κυβερνόντες όπως: «…Είναι της μοίρας μας γραφτό αυτός ο τόπος, δεκαετίες τώρα, να μην τον αφήνουν να «ηρεμίσει» και να προχωρήσει προς την ανάπτυξη.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος ευλογημένος από το Θεό και τον Άγιό του, προστάτη Πατροκοσμά. Έχει πλούσια φυσικά αγαθά που μπορεί να «ζήσει» από μόνος του, πέντε λίμνες, τον Αχελώο και τον Εύηνο ποτάμια με άφθονο νερό χειμώνα και καλοκαίρι, πλούσια δάση, φίλος μου έλεγε ότι ο Αράκυνθος μπορεί να φέρει έσοδα το χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, απέραντες καλλιεργήσιμες πεδινές εκτάσεις για κάθε είδους καλλιέργεια και με πλούσια βλάστηση…

Τα τελευταία χρόνια όλοι βλέπαμε μια κινητικότητα από εκατοντάδες σπουδαστές να έρχονται να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, στο ΑΤΕΙ Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου. Όλοι μας βλέπαμε να ανεβαίνει ο αθλητισμός στην περιοχή μας με πρωτάρη την ομάδα του Παναιτωλικού…

Τη δεκαετία του 1980 με την τότε Διοικητική μεταρρύθμιση της Χώρας μας σε Περιφέρειες, η Αιτωλοακαρνανία «παγιδεύεται» στα δίχτυα της Αχαΐας με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες…

Όλες αυτές τις δεκαετίες ουδείς από τους πολιτικούς μας, Υπουργούς, Βουλευτές, Νομάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους κ.τ.λ. σήκωσε τη σημαία της επανάστασης και να πει στην Κεντρική Εξουσία, φτάνει πια θέλουμε το Νομό μας να τον Κυβερνήσουμε εμείς, πόρους έχουμε…

Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε σκηνές φρίκης, η νταλίκα φόρτωνε ακόμα και τα σκουπόξυλα από το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου για να τα στοιβάξει μαζί με τα άλλα εκπαιδευτικά υλικά σε αποθήκη στην Ηλεία.

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε το ξήλωμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο που πάει και αυτό στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Με τη φόρα που πήραν ίσως και τα Νοσοκομεία μας να θελήσουν τα κάνουν Κέντρα Υγείας του Ρίου…

Με την έναρξη κατασκευής της Ιόνιας Οδού πίστευα και πιστεύουμε όλοι μας ότι θα ζήσουμε κι εμείς σαν άνθρωποι, σαν ελεύθεροι Ευρωπαίοι πολίτες. Όμως, σήμερα βιώνουμε μια χειρότερη κατάσταση που δεν θα έχει τελειωμό, μια κατάσταση γεμάτη «βρωμιά».

Το κεφάλαιο που λέγεται «ΣΟΥΠΙΔΙΑ» το άνοιξαν όλοι τους για τα καλά, τοπικοί Άρχοντες της από εκεί πλευράς βρήκαν πρόσφορο το έδαφος και θα μας γεμίσουν με τα σκουπίδια τους. Αχαΐα, Ηλεία, δεν ακούστηκε ακόμα για Τρίπολη, ότι σκουπίδι, χοντρό, ψηλό θα το φορτώνουν και θα μας το φέρνουν στους δικούς μας ΧΥΤΑ.

Μήπως ήρθε η ώρα εμείς οι απλοί πολίτες που ζούμε σ΄ αυτόν το τόπο να γράψουμε στον μεγάλο οδικό δρόμο του Νομού μας που τώρα κατασκευάζεται την ένδειξη: Σκουπίδια: Οδός… Αιτωλοακαρνανίας …».

Έλεος πια, όχι άλλος υποβιβασμός στον τόπο αυτόν. 

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους δύο Δημάρχους και τα Δημοτικά τους Συμβούλια. Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας τη δήλωση του Δημάρχου Αγρινίου που λέει: «Βάλλεται η ίδια η Δημοκρατία. Διορισμένος Γ.Γ. μηνύει εκλεγμένους με λαϊκή εντολή να προστατέψουν τα συμφέροντα των συμπολιτών τους, κι αυτό δεν έχει προηγούμενο».

http://makrinianews.blogspot.gr/

update:Δυστυχώς τζάμπα τα εύσημα για τον ένα Δήμαρχο:Δήμος Ακτίου Βόνιτσας: Τώρα δέχονται τα σκουπίδια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: