Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Το σκάνδαλο για την μελέτη του Δημαρχείου που… δεν έγινε κι όμως άφησε τους πάντες «ευχαριστημένους» και «δικαιωμένους»

Η μακέτα του Δημαρχείου που δεν έγινε ποτέ,αλλά πληρώνεται αδρά η μελέτη

Εγκρίθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για την μελέτη του δημαρχείου που δεν… έγινε! 

Ο δήμος Αγρινίου όφειλε στους μελετητές σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το συνολικό ποσό των 1.359.642,71€.

Ωστόσο στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι μελετητές παραιτήθηκαν από τους τόκους και το ήμισυ του κεφαλαίου και τελικά αποδέχθηκαν να συμβιβαστούν με το ποσό των 498.119,98€ (σε 16 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον προσεχή Μάρτιο). Σημειωτέον ότι στο παρελθόν αποπληρώθηκαν στους μελετητές άλλες 130.000 ευρώ…

H υπόθεση της ανέγερσης νέου δημαρχείου στο χώρο των παλαιών σφαγείων χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν επί δημαρχίας Σώκου παρεγγέλθηκε η μελέτη για το νέο δημαρχείο που θα κόστιζε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πορεία το σχέδιο εγκαταλείφθηκε αφού οι πόροι για ένα τόσο δαπανηρό έργο δεν υπήρχαν… και το 2007 η δημοτική αρχή του Π. Μοσχολιού αποφάσισε να μην πληρώσει την οφειλή στους μελετητές και έτσι η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ενδιαφέρον πάντως είχε η συζήτηση που έγινε επί του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Ο τέως δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός εμφανίστηκε… δικαιωμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης: «Αν τότε είχα πληρώσει την οφειλή δεν θα υπήρχε θέμα, αλλά ο δήμος τελικά θα είχε ζημιωθεί» δήλωσε αρχικά και στη συνέχεια εξήγησε για πως αρνήθηκε να πληρώσει την -υπερκοστολογημένη όπως άφησε να εννοηθεί- μελέτη γιατί «το ποσό για μια μελέτη είναι υπερβολικά μεγάλο, εγώ ως μηχανικός, 40χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας, ήθελα τρεις ζωές για να βγάλω αυτά τα χρήματα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προφανώς, από όσα είπε ο τέως δήμαρχος καταλαβαίνουμε ότι όταν το 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου γνώριζε… ότι λίγο αργότερα η χώρα θα χρεοκοπήσει, ότι θα μπει σε αλλεπάλληλα Μνήμονια, ότι οι χρηματοδοτήσεις των δήμων θα μειωθούν δραματικά, ότι ο κλάδος των μελετητών και των κατασκευαστικών έργων γενικότερα θα αντιμετωπίσει μια κολοσσιαία καθίζηση και εν τέλει οι μελετητές μετά από οκτώ χρόνια περίπου θα αναγκαστούν να πουν «κάλλιο πέντε και στο χέρι, πάρα δέκα και καρτέρι»…

Πέρα όμως από τη «δικαίωση» του Π. Μοσχολιού, από τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο προκύπτει ότι κανείς δεν έχει την πρόθεση να αρθρώσει την παραμικρή κριτική για την δημοτική αρχή Σώκου που παρήγγειλε αυτή την υπερκοστολογημένη -όπως παραδέχονται όλοι σήμερα- μελέτη.

Και αν οι τωρινοί δημοτικοί παράγοντες στο Αγρίνιο αντιμετωπίζουν τον επί δωδεκαετία δήμαρχο ως ιερό τοτέμ της αυτοδιοίκησης, τότε είναι φυσικό επακόλουθο, άλλοι να εμφανίζονται «ευχαριστημένοι» και άλλοι «δικαιωμένοι» από τον συμβιβασμό και να μην έχει ακουστεί από κανέναν ούτε μια συγνώμη για το γεγονός ότι οι δημότες του Αγρινίου έχουν πληρώσει και θα πληρώσουν ένα δυσθεώρητο ποσό για την μελέτη ενός δημαρχείου που δεν θα γίνει ποτέ.

Δ.Π
http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: